EL-profil: Åbenhed i DONG-sag kan belaste Corydon

Det vil være en alvorlig sag for tidligere finansminister Bjarne Corydon, hvis det viser sig, at Goldman Sachs ikke afgav det bedste bud på køb af DONG-aktier, mener Enhedslisten.

Pelle Dragsted (EL). Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Hvis det viser sig, at Goldman Sachs ikke afgav det bedste bud på aktierne i DONG i fjor, er det en alvorlig sag for Bjarne Corydon (S), selv om han ikke længere er finansminister.

Det mener Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted (Ø).

»Det vil belaste det flertal, som står bag salget og i særlig grad den regering, som er ansvarlig for det. I så fald må vi diskutere, hvilke politiske konsekvenser det skal have. Hvis der for eksempel er givet fejlagtige informationer over for Folketinget, så er det jo stadig en alvorlig sag - selv for en tidligere minister,« siger han.

Det blev som bekendt den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der løb med handlen, da staten i 2014 solgte knap en femtedel af aktierne i DONG Energy for en pris i omegnen af otte milliarder kroner.

Enhedslisten har markeret sig som en af de skarpeste kritikere af salget og ikke mindst det efterfølgende forløb, der blandt andet førte til, at SF trak sig ud af regeringen i januar sidste år. Især har kritikken centreret sig omkring, at Folketingets Finansudvalg ikke har fået indsigt i, om det bedste bud på DONG-aktierne virkelig kom fra Goldman Sachs.

Men nu har nuværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) bebudet, at alle buddene bliver lagt frem for udvalget, og Pelle Dragsted håber derfor, at der kan komme åbenhed om sagen.

»Med forbehold for, at vi ikke ved præcist, hvad Claus Hjort Frederiksen vil give adgang til og under hvilke betingelser, så er det en rigtig glædelig nyhed,« siger han.

Sidste år fik Finansudvalgets medlemmer kun få timer til at læse den 250 sider lange salgsaftale med Goldman Sachs igennem, men i løbet af de kommende uger får udvalget altså indsigt i ikke kun buddet fra den amerikanske investeringsbank men også fra de øvrige budgivere.

»Jeg håber, at Finansudvalget nu får mulighed for at få svar på, om Goldman Sachs’ tilbud reelt var det bedste - også ud fra et helhedsblik, hvor man ser på, hvor der betales skat af det eventuelle afkast,« siger Pelle Dragsted.

Særligt spørgsmålet om, hvorvidt den danske stat går glip af store skatteindtægter af Goldman Sachs’ afkast, bekymrer EL-ordføreren, og han håber, at forløbet bliver anderledes, hvis staten skal sælge flere DONG-aktier.

»Desværre er der en stor forligskreds omkring DONG, som har aftalt, at man yderligere skal afhænde store dele af selskabet gennem en børsnotering inden for de næste par år,« siger han.

»Hvis det kommer til at ske, er det helt, helt afgørende, at det kommer til at ske på en måde, der både har større gennemsigtighed end den seneste, og hvor vi kan være helt sikre på, at danskerne ikke bliver snydt,« siger Pelle Dragsted.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!