EL positiv over for grønt lys til Assad-forhandlinger

Det er positivt, at den danske regering nu bakker op om forhandlinger med Syriens præsident, Bashar al-Assad, mener Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen.

Læs mere
Fold sammen

Det er positivt, regeringen nu melder ud, at man er klar til at forhandle med Syriens præsident, diktator Bashar al-Assad. Det mener Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), efter udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Berlingske fredag siger, at Vesten er nødt til at acceptere Assad som forhandlingspartner for at opnå fred.

»Enhedslisten har fra starten af den syriske borgerkrig argumenteret for, at Vesten burde støtte FNs forhandlingsinitiativer. Det er desværre ikke sket tidligere. Derfor er udenrigsministerens udmelding positiv,« siger Nikolaj Villumsen.

Til Berlingske siger Martin Lidegaard, at han dog fortsat mener, at præsidenten hører hjemme på anklagebænken ved Den Internationale Straffedomstol:

»Jeg har hele tiden haft svært ved at se Assad som en del af Syriens fremtid. Det har jeg fortsat. Men det er omvendt åbenlyst, at når man skal forhandle om Syriens fremtid, så er man nødt til at tale med regimet i Damaskus. Det undgår man ikke,« forklarer udenrigsministeren.

Indtil nu har Danmark officielt bakket op om den syriske oppositions afvisning af Assad som forhandlingspartner. Men det har været en fejl, vurderer Nikolaj Villumsen:

»Det har været en stor fejl, at Vesten afviste forhandlinger med regimet. Det har skabt øget kaos og været med til at bane vejen for Islamisk Stat (IS),« siger han.

»Jeg har ingen som helst sympati for Assad eller hans regime. Jeg afskyr diktaturet som pesten. Men uden forhandlinger kan vi ikke få en fredelig overgang til et demokratisk Syrien,« tilføjer Enhedslistens udenrigsordfører, som mener, der har været »en naiv tro på«, at Assad-regimet kunne besejres militært:

»Det har kostet enorm lidelse for den syriske befolkning og styrket de ekstreme kræfter,« siger han.

Også de Konservative og Dansk Folkeparti bakker op om forhandlinger med Assad, mens Venstre er lodret imod:

»Assad er en skrupelløs og nederdrægtig diktator, og han vil aldrig evne at skabe fred. Det her vil udløse et enormt had til Vesten i den syriske befolkning og bekræfte Mellemøstens befolkninger i, at Vesten holder med diktatorerne. Det her vil give grobund for endnu mere terror,« siger Venstres udenrigsordfører, Søren Pind (V), til Berlingske.