EL: Partistøtte skal lægges åbent frem

Det skal være slut med at hemmeligholde, hvilke sponsorer der spytter penge i partikasserne, siger Johanne Schmidt-Nielsen i sin grundlovstale.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under stormen om Lars Løkke Rasmussen (V) i de seneste uger kom det frem, at Venstre har modtaget et stort pengebeløb fra virksomheden Kopenhagen Fur. Og sådan noget må man ikke glemme at fortælle offentligheden, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

»Når Lars Løkke stiller sig frem på TV, er det da ikke uvæsentligt for danskerne at vide, hvem der sponsorerer ham. Jeg vil gerne opfordre Venstre og alle andre partier til at vise respekt for danskerne ved åbent at fortælle, hvem der finansierer dem,« siger hun og drager paralleller til USA. Der spiller penge nemlig en stor rolle, når en kandidat skal kunne føre valgkamp. Og sådan må forholdene i Danmark ikke blive.

»Tør vi tro på, at virksomhedernes millionstøtte sker uden forventninger om, at der kommer noget den anden vej? Skal vi slet ikke løfte øjenbrynet, når en forening, der kalder sig »Finanssektorens forening til støtte af et sundt og konkurrencedygtigt erhvervsliv«, sender en solid check til de partier, som har vedtaget fire milliard-store redningspakker til bankerne?« spørger Johanne Schmidt-Nielsen.

Regeringen har nedsat en ekspertgruppe, der skal se på partistøtten. Og det levner da om ikke andet håb om handlinger, siger Enhedslistens frontkvinde.

»Det mindste, vi kan kræve, er da, at der er fuld åbenhed. Det mindste, vi kan kræve i et moderne demokratisk samfund, er, at vi kan se, hvem der sponsorerer partierne og politikerne.«

Johanne Schmidt-Nielsen langede også ud efter den massive overvågning af danskerne, som blandt andet er kommet frem gennem NETS/Se & Hør-skandalen, da hun gav sin grundlovstale i Vejle torsdag.

»I forbindelse med at hele den her overvågningsskandale er blevet rullet ud, har en del politikere været på banen. Og da det kom frem, at der også var politikere blandt de mennesker, der var blevet overvåget, lød overskriften i avisen: »Overvågningen af os er fuldstændig uhørt«. Selv Helle Thorning, der ellers har været påfaldende tavs i hele den her overvågningsdebat, var på banen,« siger hun og undrer sig over, at det først er, når politikerne selv er involveret, at de forarges over indblandingen i privatlivet.

»Tænk sig, hvis de samme politikere havde det sådan, når det handler om den helt almindelige borger. For det er ikke kun de kendte og de kongelige, der overvåges. Der indsamles hundredvis af information om os alle sammen hver eneste dag. Også selvom vi ikke er mistænkt for at have gjort noget som helst forkert.«