EL om PSO: Skatteborgere betaler milliardlettelse til erhvervsliv

Energiforliget står ved magt, fastslår Enhedslisten. Partiet står uden for aftale om at afskaffe PSO.

Nykredit giver forklaring til
Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, mener, at det vil få sociale og klimamæssige konsekvenser, at afskaffelsen af PSO-afgiften finansieres ved at hæve bundskatten og skære i den grønne check. Arkivfoto. Scanpix/Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

København. Det er socialt skævt og klimafjendtligt. Sådan lyder Enhedslistens dom over den aftale om at afskaffe afgiften PSO, som et meget bredt flertal har indgået torsdag aften.

Kun Enhedslisten og Alternativet står uden for aftalen.

Og ifølge finansordfører Pelle Dragsted (EL) skal Enhedslisten bestemt ikke med i aftalen. Heller ikke selv om partiet er en del af energiforliget fra 2012.

- Man giver erhvervslivet endnu en gigantisk skattelettelse. Den regning tørrer man af på almindelige borgere, siger Pelle Dragsted.

- Ud over de sociale konsekvenser har det også miljømæssige konsekvenser i form af stigende CO2-udslip.

Regeringens beregninger viser ganske vist, at både højt- og lavtlønnede familier vil få en gevinst ved aftalen. Men det skyldes, at regeringen indregner en række indirekte effekter, påpeger Pelle Dragsted.

De effekter er Dragsted stærkt tvivlende over for. Derudover mener han ikke, at erhvervslivet betaler nok af aftalen.

- Selv når man indregner, at støtteordningerne bliver reduceret, vil erhvervslivet slippe betydeligt billigere fremover, end det der har været forudsat, siger Pelle Dragsted.

Enhedslisten glæder sig derimod over, at de kystnære vindmøller bliver opført. De er en del af energiforliget fra 2012.

Dem havde regeringen ellers tænkt sig at droppe. Men efter pres fra de røde partier og De Konservative bliver de alligevel gennemført.

- Det er utrolig vigtigt i forhold til den grønne omstilling. Og for, at investorerne kan have tillid til, at Danmark er et grønt foregangsland, siger Pelle Dragsted.

PSO opkræves som en afgift på forbrugerne og virksomhedernes elregning, og pengene går til at betale for omstillingen til vedvarende energi. Men EU har erklæret den danske støttemodel ulovlig.

Og derfor har politikerne valgt at afskaffe afgiften og i stedet støtte vedvarende energi med penge fra finansloven.

/ritzau/