EL om dagpenge: Kontomodel er en delløsning

Enhedslisten er positiv over for at lade alt arbejde udløse en tilsvarende kortere eller længere periode med dagpenge. Men en såkaldt kontomodel er langt fra en »fuld og dækkende løsning«, lyder det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være en god start at lade selv helt korte ansættelser udløse ret til dagpenge, mener Enhedslisten.

Udmeldingen kommer, efter Politiken onsdag skriver, at Dagpengekommissionen i øjeblikket arbejder med to modeller for, hvordan genoptjeningsperioden kan forkortes. Med den ene model, den såkaldte kontomodel, udløser næsten alt arbejde ret til dagpenge med det samme. Optjeningen sættes således ind på en konto, som man kan følge løbende.

»Kontomodellen er der fordele i, da man relativt hurtigt får en delvis dækning, altså en dækning i en kortere periode. Den er mere fleksibel, da et arbejde tæller med straks,« siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø).

Men om det er et godt initiativ, kommer helt an på, hvordan modellen bliver skruet sammen.

»Det kommer an på, hvilket arbejde der tæller med, og hvor lang en periode med dagpenge det udløser. Det er ikke en fuld og dækkende løsning,« siger han.

Den anden model, der ifølge Politiken arbejdes med, er den såkaldte trappemodel. Med den forkortes dagpengeperioden til eksempelvis det halve, men så skæres der til gengæld i dagpengeydelsen, så den er størst i starten og trappes ned løbende.

»Jeg synes ikke om trappemodellen, hvor ydelsen falder, for den vil ramme de mennesker, som er mest belastede af arbejdsløshed, det vil sige de brancher, der er mest udsat og svinger meget - for eksempel byggeriet,« siger Christian Juhl.

I dag skal ledige samlet set have udført et helt års ordinært arbejde inden for tre år for at genoptjene retten til to års dagpenge.

Dagpengekommissionen må ikke anbefale løsninger, der er dyrere end det nuværende system. Dermed tror Enhedslisten ikke på, at der kan laves en model, der dækker de 55.000, som har mistet retten til dagpenge.

»De her to modeller er små delelementer til en løsning,« understreger Christian Juhl.