EL og SF kræver løsning på dagpenge og ulandsbistand

Enhedslisten og SF trækker i samme retning i finanslovforhandlinger, siger Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen. Og den retning er mod en løsning på dagpengeproblemet og de 2,5 milliarder, der skal skæres på udviklingsbistanden.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL). Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag aften gik SFs formand, Pia Olsen Dyhr (SF), og Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø,) til forhandlinger i Finansministeriet om næste års finanslov. Første prioritet er en løsning på dagpengeproblemet og de milliarder, der skal skæres på udviklingsbistanden,

»Vi har en ambition om en rød finanslov, og det indeholde både en løsning af dagpengeproblemet og en løsning på udviklingslandsbistanden. Det er det, vi går til forhandlinger med,« siger Pia Olsen Dyhr.

Selv om de to partiledere ikke ankom sammen til forhandlingerne, så fastholder Johanne Schmidt-Nielsen, at der er god kemi mellem de to.

»Jeg synes, der er rigtig godt fodslag mellem SF og Enhedslisten. Vi trækker i samme retning, og det må man sige, at der er behov for med den her regering. Der er behov for en venstrefløj, der holder fast i, at dagpengeproblemet skal løses,« siger hun.

Præcis hvordan, der skal findes finansiering til både en forbedring af dagpengesystemet og det øgede behov på asylområdet, står dog ikke helt klart. Men begge partier havde bud med til regeringen:

»Vi får penge tilbage fra EU svarende til 2,5 milliarder kroner. Det kunne være noget af finansieringen. Noget andet kunne være, at vi har et mindre offentligt forbrug i 2014 på to milliarder. Det kunne være, vi kunne bruge nogle af de penge,« siger Pia Olsen Dyhr.

Også Johanne Schmidt-Nielsen har forslag med:

»Man kan udskyde selskabsskattelettelser eller lave skat på finansielle transaktioner, så der er ret mange andre muligheder for at finansiere den store opgave,« siger Johanne Schmidt-Nielsen, der ikke mener, at partiet skal vælge mellem en dagpengeløsning og en løsning på udviklingsbistanden for at komme i mål med en aftale med regeringen.

»Hvor der er en vilje, er der en vej. Man kan blive overrasket over, hvor stor kreativiteten er i forhandlingslokalet, når regeringen har lyst til det,« siger hun.