EL og SF: Kommission skal undersøge dansk krigsdeltagelse

Meget er endnu ikke kommet frem, mener Enhedslisten og SF efter præsentation af krigsudredning.

Anders Wivel på taler ved udredningen om Danmarks krigsdeltagelse offentliggøres, på Københavns Universitet tirsdag den 5. februar 2019. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Der er brug for, at en undersøgelseskommission skal se på dansk krigsdeltagelse.

Det mener SFs forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, efter at en krigsudredning af det militære engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan blev offentliggjort tirsdag.

»Det er rystende, hvor lidt skiftende regeringer har inddraget Folketinget i de svære beslutninger om dansk krigsdeltagelse.«

»Det er ikke tilfredsstillende, at de bevidst har informeret Folketinget så lidt som muligt,« siger Holger K. Nielsen i en skriftlig kommentar.

»Vi har fået nogle interessante svar i dag, men der er stadig meget, der ikke er kommet frem. Derfor er der fortsat brug for en kommissionsundersøgelse,« siger han.

Det samme mener Enhedslisten. Udenrigsordfører Eva Flyvholm (EL) indkalder udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd om krigsudredningen.

»Det står nu helt tydeligt, at Fogh-regeringen tilbageholdte oplysninger op til Irak-krigen, og at sandheden blev fordrejet overfor Folketinget.«

»Det er en alvorlig skandale og skal undersøges til bunds. Derfor skal vi have en kommissionsundersøgelse, der kan indkalde vidner og stille de ansvarlige til ansvar,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Der bliver i krigsudredningen om Danmarks militære engagement i Kosovo, Afghanistan og Irak ikke taget stilling til juridiske og folkeretlige spørgsmål. Eller om der er sket overtrædelser af love eller traktater.

EL kalder udenrigsminister i samråd om krigsudredning

Det fremgår af konklusioner i den netop fremlagte krigsudredning, at der blev tilbageholdt oplysninger og fordrejet sandheder i Folketinget op til Irak-krigen. Det understreger, ifølge Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm, behovet for en kommissionsundersøgelse, der vil gøre det muligt at indkalde vidner og placere et juridisk ansvar.

Hun indkalder nu udenrigsministeren i samråd.

Eva Flyvholm udtaler:

»Det står nu helt tydeligt, at Fogh-regeringen tilbageholdte oplysninger op til Irak-krigen, og at sandheden blev fordrejet overfor Folketinget. Det er en alvorlig skandale og skal undersøges til bunds. Derfor skal vi have en kommissionsundersøgelse, der kan indkalde vidner og stille de ansvarlige til ansvar.«

»Forskerne peger på, at Danmarks krige mest af alt har handlet om at følge USA, og at der er noget systematisk galt med de politiske beslutningsprocesser. Det er bestemt et billede jeg kan genkende, og det er jo åbenlyst katastrofalt, fordi krigene ikke alene har kostet mange danske soldater livet, men også titusinder af civile.«

»Jeg kalder nu udenrigsministeren i samråd om krigsudredningen, og de anbefalinger forskerne giver. Det er helt uacceptabelt, at regeringen har nedlagt Irak-kommissionen og nu også afviser at se på anbefalingerne fra deres egen krigsudredning. Det er mangel på respekt for menneskeliv og vores demokrati.«

 

En Irak- og Afghanistankommission blev nedsat i 2012.

Det skete under statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Kommissionen skulle dykke ned i årsagerne til, at Danmark gik i krig, om VK-regeringen fortiede noget for Folketinget og om tilbageholdte fanger blev behandlet ordentligt af danske soldater.

Venstreregeringen lukkede kommissionen efter folketingsvalget i juni 2015. Blå politikere havde op til lukningen kritiseret kommissionen for at være udtryk for politisk drilleri.

Senere aftale Venstreregeringen, resten af blå blok og Alternativet at sætte gang i en uvildig krigsudredning.

Forud for beslutningen om at gå i krig i Irak strammede Fogh-regeringen i en række tilfælde efterretninger, som i forvejen var fejlbehæftede og byggede på skøn og antagelser. Det konkluderer udredningen.

/ritzau/