EL og R reagerer på »voldsomme« anklager mod Khader: »Vi har en rådden kultur i politik og på Christiansborg«

Fredag morgen stod fem kvinder frem i DR og anklagede Naser Khader for seksuelle krænkelser. De Radikales ligestillingsordfører har hørt om lignende sager i andre sammenhænge og om andre personer, mens Enhedslisten står fast, at den slags bør få konsekvenser.

Samira Nawa, ligestillingsordfører for Radikale Venstre, siger, at hun har fået flere henvendelser om #metoo-sager i andre sammenhænge fra forskellige personer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vækker massiv bevågenhed, at fem kvinder fredag stillede sig frem i DR og anklagede Naser Khader (K) for seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd.

Men for De Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, er anklagerne ikke overraskende.

»Vi har en rådden kultur i politik og på Christiansborg. Jeg har tidligere talt med flere kvinder, som har haft oplevelser som dem, der beskrives her,« siger hun og afviser at komme nærmere ind på de episoder, hun har hørt om. Hun siger dog, at det drejer sig om forskellige mænd både i politik og uden for politik.

Naser Khader afviser selv alle anklagerne fra de fem kvinder, som fremføres i DR.

En af kvinderne er kunstneren og designeren Karen Dirks, der siger, at hun i 2004 var hjemme hos den konservative folketingspolitiker for at måle op til nogle malerier, som han havde bestilt af hende.

På et tidspunkt sagde Naser Khader ifølge Karen Dirks, at han skulle vise hende noget, hvorefter han trak hende med ind på sit soveværelse og tvang hende ned på sengen. Hun fik vristet sig fri og løb ud af lejligheden, fortæller hun til DR.

For syv dage siden beskrev B.T. resultaterne af Det Konservative Folkepartis sexismeundersøgelse. 99 medlemmer hos De Konservative har ifølge mediet oplevet uønskede seksuelle berøringer. 10.326 medlemmer blev spurgt.

De forgangne måneder er flere sager om sexisme, grænseoverskridende adfærd og krænkelser piblet frem i flere partier.

Herunder eksempelvis hos De Radikale, hvor Morten Østergaard forlod posten som politisk leder og sidenhen også Folketinget som følge af sager om krænkelser.

Der også været problemer i Socialdemokratiet, hvor en medarbejder har forgrebet sig på kvinder i og uden for partiet. Det fortalte en række kvinder til Berlingske i juni. Flere af kvinderne var særligt vrede over partiets håndtering. Manden beklagede, men sagde også, at der var dele af beskrivelserne, han ikke kunne genkende.

Samira Nawa siger, at karakteren og omfanget i sagen om Naser Khader »desværre« ikke kommer bag på hende.

»Det var jo netop oplevelser som dem, jeg også selv hørte om i efteråret, da vi havde en #metoo-bølge i politik. At man kan læse om, at der har været noget i politik, som har det omfang og den karakter, er ikke overraskende,« siger hun.

Hvilke konsekvenser bør det få for Khader?

»Det må være op til Det Konservative Folkeparti at beslutte.«

Kan man blive siddende i sit embede som MFer, når man har sådanne anklager hængende på sig?

»I dette konkrete tilfælde må De Konservative tage stilling.«

Hvad tænker du om, at Khader selv afviser alle anklager?

»Det tænker jeg ikke så meget om. Det er en ret grundig historie, der er lavet, og flere kvinder stiller sig frem. Det er virkelig modigt af dem,« siger Samira Nawa.

Må ikke være »konsekvensfrit«

Enhedslistens ligestillingsordfører og tidligere politiske ordfører, Pernille Skipper, kalder kvindernes historier for »meget voldsomme«.

»Særligt når de bliver sat sammen på den måde. Min første tanke er, at jeg er så taknemmelig for, at de og mange andre kvinder tør stå frem og fortælle deres historier.«

I lighed med Samira Nawa afviser Pernille Skipper at kommentere, hvilke konsekvenser det bør få for den konservative folketingspolitiker.

Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper, er taknemmelig for, at en række kvinder tør stille sig frem med deres historier om seksuelle overgreb og grænseoverskridende adfærd fra Naser Khader (K). Anklager, som Khader selv afviser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkivfoto).

Det er De Konservatives opgave at tage stilling til det, lyder det.

»Det er vigtigt, at hvis den her bevægelse skal medføre den nødvendige kulturforandrende effekt for de fremtidige generationer og for kvinder i alle brancher, så er det på tide, at det ikke er konsekvensfrit at gøre sådan nogle ting,« siger Skipper og fastslår:

»Hvis det bliver konsekvensfrit, så sker det bare igen. I alt for mange år har denne slags historier kun haft konsekvenser for de ofre, som er stået frem. Og den tid skal være forbi.«

Khader afviser selv alle anklagerne – det bliver man vel også nødt til at forholde sig til?

»Det må man så finde ud af, hvordan man vil håndtere i De Konservative. Jeg er ikke dommer, men at det skulle være en form for koordineret angreb, at fem af hinanden uafhængige kvinder fortæller enslydende historier over en så lang periode, virker meget påfaldende.«

Søren Pape: Jeg kendte ikke til sagerne

Søren Pape Poulsen, der er formand i Det Konservative Folkeparti, ser »med stor alvor« på anklagerne.

Det skriver han i et svar til Berlingske og flere andre medier:

»Vi ser med stor alvor på sagen, vi vil til bunds i den, og den vil få de nødvendige konsekvenser.«

Søren Pape Poulsen skriver endvidere, at sagerne er nye for ham.

»De kvinder, der er stået frem hos DR, har ikke før udtalt sig eller kontaktet os, og sagerne er derfor nye for mig. Vi vil klart opfordre disse kvinder til at kontakte politiet, hvis de mener, at der er sket en forbrydelse.«

Formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, afviser at have kendt til anklagerne mod partifællen Naser Khader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkivfoto).

Som nævnt tidligere i artiklen afviser Naser Khader alle anklager.

»Hvis jeg har gjort noget forkert, er jeg ikke bange for at sige undskyld. Men det her vil jeg afvise helt. Jeg er chokeret over den måde, de beskriver det på, og jeg kender ikke motivet,« siger Naser Khader til DR.

Læs hele partiformand Søren Papes svar til sagen her.