EL: Offentligt kendt at Kina står bag cyberspionage

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at Kina mistænkes for at stå bag statsfinansieret cyberspionage, siger Enhedslisten. Men der er stadig behov for at sikre virksomheder og offentlige myndigheder yderligere mod angreb, mener partiet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en kendt sag, at Kina udfører statsfinansieret spionage. Sådan lyder det fra Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), efter at DR Nyheder søndag kunne fortælle, at en række danske virksomheder og myndigheder igennem de seneste år har været udsat for hackerangreb udført af fremmede stater.

»Det er en offentlig hemmelighed, at der foregår industrispionage fra Kinas side,« siger Pernille Skipper.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er det blandt andet lykkedes hackere at få adgang til netværk, der tilhører Erhvervs- og Vækstministeriet samt Søfartsstyrelsen. Samtidig viser hidtil hemmeligholdte rapporter, at angrebene var »statssponsorerede« og således betalt af en udenlandsk stat.

Mens Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ikke ønsker at oplyse, præcis hvilke fremmede stater der står bag cyberspionagen, oplyser flere kilder til DR Nyheder, at pilen især peger på Kina. En anklage, som Kinas ambassade i København dog afviser over for DR Nyheder.

Alligevel kommer det ikke bag på Pernille Skipper, at der nu findes mere konkrete beviser i retning af, at Danmark er blevet udsat for kinesisk cyberspionage.

»Det er noget, som vi er blevet advaret om mange gange før på Christiansborg og blandt rets- og IT-ordførerne,« siger hun og peger på, at afsløringerne fra whistlebloweren Edward Snowden også viser, at de amerikanske efterretningstjenester udfører tilsvarende industrispionage.

FE overtog det nationale ansvar for cyberområdet i 2012 og har siden etableret Center for Cybersikkerhed, der har til opgave at beskytte offentlige myndigheder og virksomheder mod andre nationer eller hackeres elektroniske angreb. Tilslutningen er frivillig, og den omfatter i øjeblikket de fleste ministerier samt enkelte kommuner, regioner og private virksomheder.

Pernille Skipper understreger, at det først og fremmest er centrets ansvar at opdage mulige angreb så tidligt som muligt, og hun kalder det et »kæmpe problem«, at centret sorterer under FE.

»De har ret til og mulighed for at dele alle oplysninger, de kommer i nærheden af, med blandt andet udenlandske efterretningstjenester. Og det betyder jo sådan set, at Center for Cybersikkerhed helt uforvarende kan være medvirkende til, at informationer, som private virksomheder deler med dem i deres forsøg på at blive beskyttet, kan blive videregivet til amerikanske efterretningstjenester og andre amerikanske virksomheder.«

Heller ikke Liberal Alliance er overrasket over hackerangrebenes angivelige tilknytning til Kina, og IT-ordfører Mette Bock (LA) kalder det »hamrende naivt« at tro, at der ikke finder spionage sted fra Kinas side.