EL: Når man bomber, skal man vide, hvad man rammer

Når forsvarsministeren mandag siger, at der skal oplyses om det, hvis danske bomber koster civile irakere livet, så kan han bare svare på de spørgsmål Enhedslisten stillede ham for over en måned siden. Partiet mangler stadig klart svar på, hvad Danmark gør for at undgå civile tab, konstaterer partiets forsvarsordfører.

Læs mere
Fold sammen

Forsvaret skal oplyse den danske befolkning om drab på civile i Irak, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i Information mandag.

Men så burde han gøre mere for at finde ud af, om der er civile tab, mener Enhedslisten.

»Det helt afgørende, at man helt konkret har forholdsregler til at holde øje med det. Og at man har aftaler med de irakiske myndigheder, som danskerne samarbejder med, om hvordan man undersøger det,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø).

Alt det har Nikolaj Villumsen stillet spørgsmål til forsvarsministeren om for over en måned siden, men der er endnu ikke kommet svar fra ministeren.

»Det er helt afgørende, når man går i krig og kaster bomber, at man ved, hvad de rammer. Og at man undersøger, hvad det er, man har ramt, så man lærer af sine fejl til fremtiden. Derfor er det mig uforståeligt, at det endnu ikke har været muligt at få et klart svar fra Wammen på, hvordan man fra dansk side forsøger at finde ud af, hvad det er, man bomber i Irak lige nu,« siger Nikolaj Villumsen.

Spørgsmål: Siger du, at vi reelt set ikke aner, hvem og hvad vi bomber i Irak?

»Indtil nu har det ikke været muligt, selvom jeg har spurgt forsvarsministeren om at få afklaring på, om Danmark har medvirket til civile tab. Og det gør det umuligt at have en demokratisk debat om den krig, Danmark medvirker i i Irak (mod Islamisk Stat, red.),« siger Villumsen.

Spørgsmål: Kan man godt have en krig uden civile tab?

»Der er ingen tvivl om, at krig kan medføre civile tab, og det skal man gøre sig klart, når man træffer beslutningen. Men det er helt afgørende, at man forsøger at mindske de civile tab mest muligt. Og det kan man kun gøre, hvis man undersøger, hvordan man rammer, så man kan forsøge at undgå det i fremtiden og give erstatning til de efterladte, der står tilbage,« siger Nikolaj Villumsen.

En af Danmarks allierede på jorden, der skal give efterretninger om ramte mål, og dermed om der er civile tab eller ej, er de irakiske sikkerhedsstyrker, og netop dem mener Nikolaj Villumsen ikke, at vi kan stole på.

»De er ansvarlige for grove krigsforbrydelser. Dem har man så valgt at alliere sig med, og nu har man det problem, at man ikke kan stole på dem,« siger han.

Også Venstres forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V) mener, at man selvfølgelig skal oplyse om det, hvis man får kendskab til, at civile er blevet dræbt for dansk hånd, når Danmark er i krig. Men han efterlyser en bedre forklaring på, hvordan forsvarsministeren vil kontrollere eventuelle drab.

»Enhver regering bliver spurgt om civile drab af skiftende oppositioner. Men jeg tror, det er meget svært at svare helt præcist på, hvordan de bombetogter, vi har udført, har været. Alene af den grund, at noget information er klassificeret, og at det i andre tilfælde vil være en vurdering, man kun kan få med soldater på landjorden - og vi har ingen danske soldater på landjorden,« siger Troels Lund Poulsen.