EL: Lav kontanthjælp skyld i hjemløshed

Den såkaldte ungeydelse skal afskaffes, så den ikke sender flere unge på gaden. Og de rige skal betale regningen, mener Enhedslisten.

Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når antallet af unge hjemløse vokser, skyldes det hovedsagligt, at de er presset på pengepungen, fordi kontanthjælpen falder til 5.662 kroner efter et halvt år. Det er med til at tvinge dem på gaden, mener Enhedslisten.

- Vi skal have afskaffet den såkaldte ungeydelse, der er på niveau med den starthjælp, som vi har fået afskaffet i forbindelse med finansloven, siger partiets socialordfører, Finn Sørensen.

Antallet af 18-24-årige hjemløse er ifølge de to seneste hjemløsetællinger fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, steget fra 633 til 1.002 i løbet af de seneste to år.

Den udvikling skal stoppes, kræver Finn Sørensen, der kommer med tre konkrete forslag, som skal hjælpe de unge udsatte.

- Vi skal have en langt mere helhedsorienteret sagsbehandling i kommunerne, og vi skal have gennemført forslaget fra Rådet for Socialt Udsatte om et personligt ombud, der kan være en fortaler for de hjemløse, siger socialordføreren,

- Og så skal vi have gennemført Frank Jensens (Københavns overborgmester, red.) forslag om, at kommunerne skal have mulighed for at betale husleje for mennesker, der er i fare for at blive smidt ud.

Men hvor skal pengene komme fra?

- De skal komme derfra, hvor de er flydt hen igennem de sidste 10 års voldsomme skattelettelser, nemlig fra de rigeste i samfundet. De rige skal betale tilbage til det fællesskab, som de jo også har en stor glæde af, siger Finn Sørensen.

Udmeldingen kommer i forbindelse med, at Rådet for Socialt Udsatte fremlægger sin årsrapport i Odense onsdag.