EL: Kulegravning bør være uafhængig

Det er tiltrængt, når sundhedsministeren vil kulegrave Sundhedsstyrelsens tilsyn i bl.a. sagen om Misoprostol, der kædes sammen med hjerneskader på nyfødte. Men uafhængige kræfter skal stå for undersøgelsen, siger Stine Brix.

Susanne Harms er blandt de kvinder, der har stiftet bekendtskab med Misoprostol. Da hun skulle føde, frabad hun sig igangsætningsmidlet - men fik det alligevel. På baggrund af mistanker om, at Misoprostol har gjort skade på en række nyfødte, iværksættes nu en kulegravning af Sundhedsstyrelsens tilsyn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Enhedslisten hilser det velkomment, at Sundhedsminister Astrid Krag (SF) nu har bestilt en kulegravning af, om Sundhedsstyrelsen har svigtet sin kerneopgave med at føre tilsyn med sundhedsvæsnet. Men det er alfa og omega, at kulegravningen bliver foretaget af uafhængige eksperter, siger partiets sundhedsordfører Stine Brix: 

- Det er rigtig godt, at ministeren tager den kritik, der har været rejst af tilsynet alvorligt. Der er behov for et grundigt eftersyn af Sundhedsstyrelsens tilsyn - men det er centralt for os, at det bliver af eksperter udefra og ikke af Sundhedsstyrelsen selv, siger Stine Brix.

Som Berlingske beskrev søndag, mener Socialdemokraterne og Enhedslisten, at Sundhedsstyrelsens tilsyn med danske hospitalers brug af præparatet Misoprostol ved fødsler ikke har været god nok. Den kritik kommer oven i, at Sundhedsstyrelsens i april måtte erkende fejl i tilsynet med en psykiater fra Nordjylland.

Onsdag meldte sundhedsminister Astrid Krag så ud, at hun vil have eksperter udefra til at »hjælpe Sundhedsstyrelsen med at gennemgå tilrettelæggelsen af tilsynsopgaverne og vurdere, hvordan styrelsen udfører sin tilsynsvirksomhed.«

Derudover skal eksperter i offentlig forvaltning se på, om tilsynets sagsbehandling »lever op til de almindelige forvaltningsretlige krav«.

Men undersøgelsen skal forankres uden for Sundhedsstyrelsen, kræver Enhedslisten: 

- Det fremstår lidt uklart, præcis hvordan ministeren vil gennemføre den her kulegravning. Derfor er det vigtigt for mig at få afklaret, om det bliver et uafhængigt tilsyn. For hvis man undersøger sig selv, så kan der være tendens til, at man kan have nogle blinde vinkler og ser mere rosenrødt på tingene. Det så vi bl.a. da Sundhedsstyrelsen afleverede sin egen redegørelse om, hvordan den har håndteret Misoprostol-sagen, siger Stine Brix.

Hun henviser til, at der er blevet rejst skarp kritik af Sundhedsstyrelsen redegørelse til Folketingets Sundhedsudvalg om Misoprostol.  

DEBAT | Deltag i debatten om Misoprostol og kulturen i Sundhedsstyrelsen på facebook.com/berlingske