EL kræver undersøgelse af efterretningstjenestes overvågning

Enhedslisten er bekymret over, at Forsvarets Efterretningstjeneste hver måned indsamler store mængder oplysninger om mobiltelefontrafik i udlandet.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er brug for en tilbundsgående undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) overvågning af danske borgeres telefoner.

Sådan lyder det fra Enhedslisten, efter FE-chef Thomas Ahrenkiel har sagt til Politiken, at tjenesten hver måned indsamler flere millioner oplysninger om mobiltelefontrafik uden for de danske grænser.

»Udmeldingen fra FE er dybt alarmerende og viser tydeligt, at vi har behov for en grundig undersøgelse. Enhedslisten vil kræve en forklaring af forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i forbindelse med den forespørgselsdebat, vi har indkaldt til om overvågning på baggrund af de seneste mange skandale afsløringer,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø).

Thomas Ahrenkiel gør det ifølge Politiken klart, at formålet med overvågningen er at beskytte danske interesser og soldater. De indsamlede oplysninger udveksles med lande, som Danmark samarbejder med.

Efterretningstjenesten har hidtil været tavs omkring dansk spionage i udlandet, men åbner nu op for med FE-chefens egne ord at undgå »misforståelser« på baggrund af lækager fra whistlebloweren Edward Snowden. Snowden forventes nemlig at offentliggøre dokumenter om FEs arbejde, akkurat som han har gjort i Norge, og derfor forsøger Forsvarets Efterretningstjeneste at komme ham i forkøbet.

Snowdens dokumenter vedrørende Norge viser, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har lagret metadata fra Norge, og at den blandt andet har skaffet sig adgang til 33 millioner oplysninger om mobiltelefoni på blot en måned.

Nikolaj Villumsen frygter, at det samme gør sig gældende i Danmark.

»Hvis FE eller NSA overvåger almindelige danskeres telefonsamtaler, som det er sket i Norge, er det ganske enkelt fuldstændig uacceptabelt og i klar strid med FEs beføjelser,« siger han.