EL kræver redegørelse i Thule-sag

Kravene fra det danske udenrigsministerium til den milliardstore servicekontrakt på Thulebasen i Grønland blev formuleret af amerikanerne selv. Det får nu Enhedslisten til at kræve en skriftlig redegørelse fra udenrigsministeren.

En grundig, skriftlig redegørelse skal afdække, om udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har brudt ministeransvarsloven i sagen om en milliardordre for drift og vedligeholdelse på Thulebasen i Grønland.

Her fik USA selv lov til at formulere kravene til US Air Force, da kontrakten skulle sendes i udbud, og det får nu Enhedslisten til at kræve en skriftlig redegørelse fra udenrigsministeren, der onsdag har skullet forklare sig i en hasteforespørgsel i folketingssalen.

»Når forespørgselsdebatten er overstået, vil jeg selvfølgelig sætte mig og se på, hvilke yderligere ting vi skal have afklaret i denne sag. Og det er klart, at det også gælder spørgsmålet om, hvorvidt Martin Lidegaard har vildledt eller ikke vildledt,« siger Enhedslistens grønlandsordfører, Finn Sørensen (Ø).

Fordi amerikanerne selv har formuleret kravene, tyder noget på, at det danske udenrigsministerium selv har hjulpet til med, at kontrakten gik til et amerikansk selskabs datterselskab i Danmark - frem for et dansk eller grønlandsk selskab, sådan som der ellers har været tradition for. Og det er en stor fejl, mener Enhedslisten:

»Regeringen har kvajet sig helt utroligt ved at overlade det til amerikanerne at bestemme, hvilke virksomheder der kunne byde på vedligeholdelsen af Thule-basen,« siger Finn Sørensen.

Grønlandsordføreren har nærstuderet de aftaler, der tidligere er indgået med amerikanerne, og her er tendensen klar, mener han:

»Det generelle indtryk er, at når det kommer til noget virkelig håndfast, begynder der at stå »så vidt muligt«. Det er det, man accepterer, og så er det op til amerikanerne at vurdere, hvad der er muligt i den konkrete situation med hensyn til dansk-grønlandsk arbejdskraft. Det er simpelthen ikke skarpt nok, og jeg vil gerne have ministeren til at forholde sig til, om den aftale, der er indgået, er blevet overholdt.«

Finn Sørensen understreger, at regeringen skal forpligte sig på, at Thulebasens administration skal komme det grønlandske folk til gode.