EL: Kommuner spilder penge på lobbyister

Det kan være spild af penge, når kommunerne bruger dyre lobbyister til at lægge pres på landspolitikerne i forbindelse med trafikprojekter, mener Enhedslistens transportordfører.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når kommunerne poster penge i lobbyfirmaer i forbindelse med store, lokale trafikprojekter er det mange gange spild af penge.

Så kontant er kritikken fra Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested (Ø). Han mener, at kommunerne i stedet for dyre rapporter og lobbyister, skal satse på selv at tage kontakt til politikerne.

»Efter min mening er det mange gange spildte penge, når kommunerne bruger penge på lobbyister. Når jeg møder en lobbyist, eller rapporter som et firma har lavet, kan jeg jo godt regne ud, hvad det er kommunen ønsker. Derfor er jeg også skeptisk,« siger han og nævner et konkret tilfælde fra Bornholm Regionskommune.

Her har man ifølge Jyllands-Posten blandt andet brugt lobbyister til at redde øens reservefærge, og her var hjælpen fra lobbyisterne »meget afgørende«, mener borgmester Winnie Grosbøll (S) ifølge avisen.

Men det er Henning Hyllested langt fra enig i. Han mener, at det var den folkelige modstand, der reddede færgen og ikke lobbyister.

»Det var ikke lobbyister, der reddede den færge og forliget blev genåbnet. Det var helt klart, at der var en stor folkelig modstand. Her kunne kommunen sagtens have sparet penge ved at stille sig i spidsen for modstanden,« siger han.

Det er langt fra kun på Bornholm, at kommunerne bruger penge til lobbyfirmaer. Ifølge Jyllands-Posten, som har fået aktindsigt i kommunernes udgifter til eksterne lobbyister i perioden fra 2012 til nu, er der brugt penge på lobbyindsats i flere end ti forskellige projekter.

Men i stedet for at bruge pengene på at få firmaer til at lægge pres, kan de komme langt med at kontakte politikerne selv, forklarer Henning Hyllested.

»Kommunerne skulle i langt højere gøre brug af det demokratiske system. Hvis borgmesteren kommer her over, gør det større indtryk, end hvis jeg sidder med en lobbyist,« siger han.