EL klar til at bringe regering i mindretal i PET-sag

Enhedslisten kræver en uvildig undersøgelse af PETs destruering af sagsmapperne på tre statsministre. Og hvis partiet ikke får sin vilje, er det parat til at bringe regeringen i mindretal.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiets Efterretningstjenest, PET, har destrueret en sagsmapperne på en række fremtrædende personer i danmarkshistorien, heriblandt tre tidligere statsministre, skriver Berlingske i dag. Og det er dybt problematisk, mener Enhedslisten.

- Der er brug for en uvildig undersøgelse af sletningerne af det her materiale for at finde ud af, hvornår det er sket, hvem der har givet ordre til det, og hvorfor det overhovedet er sket, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

Ifølge Berlingske makulerede PET sager på Jens Otto Krag, Poul Hartling og Anker Jørgensen i 1990erne. Destruktionen af Anker Jørgensens sag skete i 1996 under den socialdemokratiske justitsminister Bjørn Westh. Et tiltag som står i skærende kontrast til selvsamme Bjørn Wesths beslutning 13. november 1995 ifølge den betænkning, som er lovgrundlaget for PETs arbejde:

- Justitsministeren traf den 13. november 1995, på baggrund af en henvendelse fra Wamberg-udvalget om bevaringen af sagsakter af særlig historisk interesse, beslutning om, at sagsakter af særlig historisk interesse skal afleveres til Rigsarkivet (nu Statens Arkiver), når PET ikke længere skønner det sikkerhedsmæssigt nødvendigt selv at opbevare de pågældende akter.

- Problemet er jo, at der øjensynligt er slettet noget materiale, som kan bevise lovbrud fra enten efterretningstjenestens eller enkeltpersoners side, og vi ved ikke, hvorfor det er slettet. Tilbage står en masse påstande om en række enkeltpersoner, blandt andet om Ole Sohn (SF), som ikke kan modbevises, siger Pernille Skipper, der fastslår, at Enhedslisten har en klar politik på området.

- Vi har arbejdet i mange år for at få klarhed omkring efterretningstjenestens arbejde og dens ulovligheder begået før 90erne - og nu øjensynligt også i 90erne. Så vi er villige til at gå langt i den her sag.

Spørgsmål: Betyder det, at I er villige til at bringe regeringen i mindretal i den her sag?

- Ja, det er vi, siger Pernille Skipper.

Også rigsarkivaren har bedt PET om en forklaring i sagen.