EL: Kæmpe problem at Skat bryder loven

Det er totalt utilfredsstillende, at Skat opkræver for meget i ejendomsskat hos tusindvis af boligejere, lyder det fra Enhedslisten, efter en ny skatteskandale har set dagens lys.

Lørdag d. 17. maj 2014 afholder Enhedslisten deres 25. årsmøde i Øksnehallen i København. Her ses partimedlem Rune Lund Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia

Det er et kæmpe problem, at Skat opkræver penge i strid med lovgivningen, og at folk betaler mere i skat, end de skal.

Så kontant er udmeldingen fra Enhedslisten skatteordfører, Rune Lund (Ø), efter Jyllands-Posten mandag kan fortælle, at Skat systematisk bryder loven og opkræver for meget i ejendomsskat, selv om myndigheden er bekendt med problemet.

»Det er et stort problem, at Skat ikke overholder lovgivningen, og det er et stort problem, at det åbenbart er borgerne selv, der skal henvende sig til Skat for at få deres penge tilbage. Det er ikke i orden,« siger Rune Lund.

Det er rådgivningsfirmaet Rafn & Søn, der specialiserer sig i ejendomsskat, der har fastslået fejlen i Skats IT-system. Ifølge firmaet berører fejlen tusindvis af boligejere, og der er som minimum tale om et tocifret millionbeløb.

Skats underdirektør, Sanne Kjær, udtaler til Jyllands-Posten, at Skat ikke kender fejlens omfang, men at man er bekendt med problemstillingen. Hun kan ikke sige noget om, hvorvidt Skat kan identificere fejlen hos alle boligejere, og derfor må de muligvis selv henvende sig, hvis de er berørt af problemet. Men det er ikke godt nok, lyder det fra Rune Lund.

»I den situation kan det være, at der er nogle, der overser det her og ikke får deres penge igen. Det er en total utilfredsstillende situation,« siger han.

Sanne Kjær kan heller ikke svare på, om de berørte borgere får deres penge igen, fordi undersøgelsen af sagen kan tage så lang tid, at pengene falder for forældelsesfristen.

Sagen kommer i kølvandet på en lang række sager, hvor Skat systematisk har brudt lovgivningen samtidig med, at organisationen har udbetalt milliardbeløb til svindlere.

Ifølge Rune Lund er det et resultat af, at skiftende regeringer har »sparet Skat i stykker«, og derfor er han uforstående over for, at regeringen planlægger at skære yderligere i Skat i finanslovforslaget for 2016.

»Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har fremlagt et finanslovforslag, hvor Skat får skåret i deres bevilling i 2016 i forhold til, hvad den er i 2015. På den måde er han som minister ikke med til at tilvejebringe de rette rammer for Skats arbejde - blandt andet i forhold til at få ryddet op i en sag som denne her,« siger Rune Lund.