EL: Hvis ikke klimaministeren magter opgaven må Mette Frederiksen selv tage over

Mens Radikale vil vælte regeringen, hvis ikke der er en klimapolitisk aftale klar inden grundlovsdag, så giver Enhedslisten klimaministeren to uger til at fremlægge en køreplan.

(ARKIV) Mai Villadsen, miljøordfører og kulturudfører - nyvalgt til folketinget for Enhedslisten den 20. juni 2019. Politisk flertal skeler til norsk model, der tillader børn og unge under 18 år at skifte køn juridisk. Udtryk for bredere accept af transkønnede, siger forsker. Det skriver Ritzau, tirsdag den 30. juli 2019.. (Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Mens den radikale leder Morten Østergaard onsdag aften slog fast i Politiken, at Radikale trækker sin støtte til regeringen, hvis ikke der foreligger en klimapolitisk aftale inden grundlovsdag, giver det andet støtteparti, Enhedslisten, regeringen to uger til at fremlægge en køreplan.

»Klimaet er vor tids største udfordring. Vi kan ikke have at regeringen nøler. Vi har sagt klart og tydeligt til klimaministeren, at der skal ske noget nu,« skriver Mai Villadsen, der er klimaordfører for Enhedslisten, til Berlingske.

Hun slår fast, at hvis klimaministeren ikke »magter opgaven«, må Mette Frederiksen selv overtage forhandlingerne, eller finde en anden der gør.

»Ellers må vi tage affære,« skriver hun.

Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper truede allerede mandag med at vælte ministeren, hvis ikke der kommer gang i forhandlingerne.

Datoen er ikke vigtig

I forhold til at give en specifik deadline for en færdig klimapolitisk aftale er Mai Villadsen dog mere tilbageholdende.

»For os er det allervigtigste, at vi kommer i gang med forhandlingerne med det samme, og at vi får en ambitiøs klimaplan på plads, som lever op til 70-procent-målsætningen - ikke om der lander en samlet plan d. 5.,6. eller 7. juni,« skriver hun.

»Der er ingen tvivl om, at vi har travlt, og at der skal ske noget på denne side af sommerferien.«

Radikale kan ikke se sig selv i øjnene

Morten Østergaards udmelding om, at Radikale ikke kan lade stå til, hvis der den 5. juni endnu ikke er landet en klimapolitisk aftale, grunder i, at partiet vil være i stand til at se sig selv i øjnene.

»Det helt korte budskab er, at uden en klimaplan og handling er der ikke nogen regering,« siger han til Politiken.

Ligesom Enhedslisten efterspørger han også en køreplan hurtigst muligt.

»De har ikke engang fremlagt en tidsplan. Det gør, at jeg nu føler mig nødsaget til at trække hårdt i kæden og sige, at det her er det, regeringen står og falder med, når vi når grundlovsdag.«