EL: Højt forbrug af morfin til demente skyldes for få hænder

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, finder det helt uacceptabelt, at mange demente bliver behandlet med morfin. Partiet vil gå til finanslovforhandlingerne med krav om mere sundhedsfagligt personale på plejehjem.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen (Ø), er rystet over den rundhåndede brug af morfin over for demente.

En ny undersøgelse fra Nationalt Videnscenter for Demens viser, at forbruget af stærkt smertestillende morfin til demente er steget med 33 procent fra 2000 til 2010. Desuden viser undersøgelsen, at hver femte demente plejehjemsbeboer og hver tiende demente hjemmeboende bliver behandlet med et såkaldt morfinplaster.

»Det er helt uacceptabelt, at en af de svageste ældregrupper - de demente - overmedicineres med morfin. Her er tale om mennesker, der ikke selv kan give samtykke til behandling, og som tilsyneladende ikke bare overbehandles, men også behandles med morfinplastre med en meget kraftig bivirkningsprofil,« siger Finn Sørensen.

Han frygter, at den udbredte brug af morfin til demente plejehjemsbeboere hænger sammen med, at personalet ikke har tid nok til at tage sig af demente beboere.

»Det er svært at sige sig fri for mistanken om, at man bedøver de demente, fordi der ikke er tilstrækkeligt personale til at tage sig af dem. Senest har vi et eksempel fra Odense, hvor normeringen til en demensafdeling med 130 patienter er tre ansatte i nattetimerne. Men demente skal ikke bedøves, de skal have kærlig omsorg og højt kvalificeret behandling af faguddannet personale,« siger Finn Sørensen.

Enhedslisten har tænkt sig at forfølge sagen i forbindelse med de forestående forhandlinger med regeringen om næste års finanslov.

»Vi agter ved finanslovforhandlingerne at kræve, at der er tilstrækkeligt sundhedsfagligt personale til stede i alle døgnets 24 timer på landets plejehjem, ligesom man skal kigge på, om der er tilstrækkeligt sundhedsfagligt personale til at hjælpe demente i plejeboliger,« siger Finn Sørensen.

Han har nu kaldt sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i samråd i sagen.