EL håber på en storm i et glas vand

Mens ordførerne fra den borgerlige opposition lugter blod og hellere end gerne ser Thornings hoved på et fad, så nærer Enhedslistens top intet håb om, Christiania-sagen i sidste ende fører til regeringens fald.

Enhedslisten vil spille en central rolle under fredagens samråd med Helle Thorning-Schmidt (S), og der vil blive stillet strenge krav til statsministerens svar på den byge af spørgsmål, som venter hende.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ment som en tydelig streg i sandet.

Justitsminister Morten Bødskov (S) havde i Enhedslistens optik gennem længere tid optrådt som embedsværkets forlængede arm, og efter den fabrikerede løgn til Folketingets Retsudvalg i december trak støttepartiet beredvilligt tæppet væk under Bødskov. Men det var aldrig meningen, at sagen skulle bringe hele regeringen i fare.

Enhedslisten står fast på, at »alt kan ske« efter med statsminister Helle Thorning-Schmidt. Dermed vil støttepartiet ikke udelukke, at regeringen kan kollapse efter forhøret af statsministeren på Christiansborg. Enhedslisten har heller ikke lagt fingre imellem i bygen af skriftlige spørgsmål til statsministeren og hendes departementschef. Hver en sten skal vendes. For det skal ikke hedde sig, at den røde vagthund ikke har snuden i sporet og pludselig skelner mellem folk.

Men mens ordførerne fra den borgerlige opposition lugter blod og hellere end gerne ser Thornings hoved på et fad, så nærer Enhedslistens top intet håb om, Christiania-sagen i sidste ende fører til regeringens fald. Godt nok har forholdet mellem regeringen og det parlamentariske grundlag kendt bedre tider, men et nyvalg vil med stor sandsynlighed betyde, at Lars Løkke Rasmussen (V) atter rykker ind i Statsministeriet, mens Enhedslisten med et knips vil miste sin status som regeringsbærende parti.

Det betyder ikke, at Enhedslisten ikke vil spille en aktiv rolle under dagens samråd. Tværtimod. Men der skal mere end indicier og upræcise svar til, at partiet vælter Thorning.

Mere udsat er Justitsministeriets og Statsministeriets departementschefer. Ét af de mulige udfald af sagen kan blive, at statens advokat, Kammeradvokaten, også bliver bedt om at kigge nærmere på håndteringen af sagen i Statsministeriet.

Socialdemokraterne og Statsministeriet forsøgte i går at afdramatisere forløbet, da tidligere justitsminister Morten Bødskov pludselig udsendte en pressemeddelelse uden mulighed for opfølgende spørgsmål, hvori han afviste, at Statsministeriet havde blandet sig i udformningen af de afgørende dokumenter i sagen. Det ændrer dog ikke på Enhedslistens grundlæggende spørgsmål: Var Thorning med til at konstruere eller dække over en løgn til Folketinget? I Enhedslisten håber man, at svaret er nej.