EL: Gå efter matchfixings bagmænd og ikke sportsfolk

Enhedslisten opfordrer regeringen til at fokusere mere på bagmændene bag matchfixing i stedet for sportsudøverne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen bør sætte ind over for matchfixings bagmænd og ikke de idrætsudøvere, der lader sig involvere i det fordækte spil i sportens verden. Det mener Enhedslisten efter flere historier om matchfixing i Danmark. Senest tilbød en malaysisk matchfixer ifølge DR-programmet 21Søndag i juni to danske badmintonspillere flere tusind kroner for at manipulere med kampe.

»Jeg synes, det vigtigste er, at vi skal finde ud af, hvordan vi kan straffe bagmændene i stedet for at gå efter sportsudøverne,« siger Enhedslistens idrætsordfører, Jørgen Arbo-Bæhr (Ø).

Berlingske har i den seneste tid sat fokus på problemer med matchfixing i professionel fodbold i Danmark. Politiet mistænker fire spillere fra Hvidovre for matchfixing, ligesom tre spillere fra Boldklubben Frem i 2010 angiveligt skal have indgået en aftale med to bettere om at tabe en kamp med to mål, hvis de fik cirka 100.000 kroner for det.

Kulturminister Marianne Jelved (R) præsenterede for nylig en række danske initiativer mod matchfixing, der blandt andet vil betyde højere straffe til de involverede. Kulturministeren vil desuden bringe emnet op, når hun sammen med EU-landenes kulturministre skal mødes med kulturministrene fra de ti lande i ASEAN-samarbejdet i efteråret.

Men Jørgen Arbo-Bæhr mener ikke, at de danske initiativer gør nok for at ramme de lyssky bagmænd.

»Den er ikke tilstrækkeligt, for den går meget efter sportsudøverne, og det er også fint nok. Men som udgangspunkt synes jeg, vi skal gå mere efter bagmændene, som er dem, der tjener de store penge på matchfixing,« siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Venstres idrætsordfører, Anni Matthiesen (V), kalder matchfixing et »alvorligt samfundsproblem«, da det minder meget om organiseret kriminalitet. Derfor mener Anni Matthiesen ligesom Enhedslisten, at det ikke er nok at sætte ind over for idrættens udøvere.

»Decideret overvågning af spilleselskaberne på internationalt plan vil være den rette løsning. Fixerne kontakter jo idrætsudøvere på tværs af landegrænser og derfor er et internationalt samarbejde omkring denne kriminalitet nødvendigt,« siger Anni Matthiesen i en pressemeddelelse, hvor hun roser, at Danmark har været et af de første lande til at underskrive Europarådets nye konvention om bekæmpelse af matchfixing.