EL frygter konventionsbrud i stramninger for tålt ophold

Integrationsminister skal i et samråd forsvare, hvorfor stramningerne for tålt ophold ikke er konventionsbrud.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udlændingeordfører hos Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen vil have afklaret, om stramningerne for udlændinge på tålt ophold er i strid med de internationale konventioner.

Derfor har hun kaldt integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd.

- Der er en række punkter i den aftale, som for mig virker uklare. Jeg vil meget gerne have svar på, hvilke konventioner, som aftalepartierne ifølge egne ord vil "udforske, udfordre og justere", siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Blandt andet vil hun spørge ind til stramningerne af opholdspligten, som regeringen i samarbejde med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti vedtog i starten af sommeren.

Der skal indføres strengere kontrol med, om udlændingene overholder deres opholdspligt, men Johanne Schmidt-Nielsen er i tvivl om, hvor længe man kan kræve, at et menneske opholder sig et vist sted, før der er tale om frihedsberøvelse, som er i strid med konventionerne.

- Spørgsmålet er, hvor stor en del af døgnets timer man kan kræve, at de her mennesker er på asylcenteret, for at opholdspligten bliver overholdet, siger hun.

Hun har i flere omgange sendt skriftlige spørgsmål til ministeren og ministeriet for at få dem til at forholde sig til, om udlændingestramninger er konventionsbrud.

Det er blevet nægtet. Stramninger i overensstemmelse med konventionerne, har det lydt.

Det får dog ikke Johanne Schmidt-Nielsen til at lade sagen ligge.

- Jeg har ikke i mine ni år på Christiansborg oplevet at få et skriftligt svar fra en minister, der skriver, at de har brudt konventionerne.

- For mig handler samrådet om at finde ud af, hvad aftalen går ud på, siger hun.

Enhedslisten var ikke med i aftalen omkring stramningerne af forholdene for personer på tålt ophold, da de ikke mener, det er nødvendigt.

- Jeg synes, det er problematisk, at folk, der har udstået sin straf, kan ende på tålt ophold i årevis - potentielt set på livstid - uden ret til at arbejde.

- Det ville være langt bedre, også for samfundet, hvis vedkommende fik mulighed for at komme videre med sit liv og forsørge sig selv, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

 

/ritzau/