EL: Flygtningekatastrofe kalder på opgør med »kynisk politik«

Europas redningsberedskab skal øges, og flygtninge skal have mulighed for at få prøvet deres asylsager i nærområderne, foreslår Enhedslisten på baggrund af den seneste flygtningekatastrofe i Middelhavet.

Læs mere
Fold sammen

Når op mod 700 migranter i en overfyldt båd på vej mod Europa kæntrer i Middelhavet, kalder det på et opgør med EUs »forfejlede flygtningepolitik«, mener Enhedslisten.

Rekordmange bådflygtninge er i år omkommet i forsøget på at nå til Europa, og senest natten til søndag kæntrede en båd med op mod 700 migranter om bord. En overlevende har dog fortalt, at der var i alt 950 personer på båden.

»Det her viser jo, at den kyniske politisk, man har ført i EU, hvor man har mindsket antallet af redningsbåde i Middelhavet, er fuldstændig forfejlet. Nu ligger der hundredvis af lig i vandet, og derfor skal redningsberedskabet selvfølgelig øges,« siger EU-ordfører Nikolaj Villumsen (Ø).

Han henviser til den italienske redningsindsats Mare Nostrum, der har reddet over 140.000 bådflygtninge op af Middelhavet, men som EU i 2014 sagde nej til at overtage, da opgaven blev for stor for italienerne.

I stedet etablerede EU grænsepatruljen Triton, der er en del af det europæiske grænseagentur Frontex. Frontex har selv erkendt, at Triton ikke har den samme kapacitet til at tackle de mange tusinde bådflygtninge, der forsøger at nå Europa, som Mare Nostrum havde.

Derfor viser den seneste kæntringsulykke, at der er noget galt med Europas håndtering af de massive flygtningestrømme, mener Nikolaj Villumsen.

»Helt konkret viser den her tragiske ulykke jo, at EUs flygtningepolitik er brudt fuldstændig sammen. De sydeuropæiske lande kan ikke klare flygtningestrømmene alene, og derfor er det helt afgørende, at Danmark arbejder på, at der findes en løsning, så der sker en mere solidarisk fordeling af flygtningene i Europa,« siger EL-ordføreren.

Derudover foreslår Enhedslisten, at det skal gøres muligt for flygtninge at få prøvet deres asylsager i nærområderne.

»Vi bliver nødt til at arbejde for, at der findes en måde, hvor de her flygtninge lovligt kan få prøvet deres sager eksempelvis gennem FN-centre i Nordafrika, så de ikke bliver tvunget i armene på menneskesmuglere. Der er behov for politisk handling, og her bør Danmark gå foran,« siger Nikolaj Villumsen.

I alt er mere end 1.500 bådflygtninge druknet på vej til Europa i årets første fire måneder, og alene i den seneste uge har 10.000 mennesker krydset Middelhavet i håbet om at nå Europa.