EL: Flere afgifter på usunde varer

Danskere med korte uddannelser har stadig den dårligste sundhedstilstand. Derfor presser Enhedslisten på for at hæve afgifterne på cigaretter og usund mad - et forslag, der møder modstand hos resten af Folketingets partier.

indkøbsinterview med direktør for Brøndby IF Jan Lockhart. Han handler ind i Spar på Parcelvej i Virum. Jan Lockhart køber aldrig lakrids, lever eller likør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En pakke rød Cecil koster 42 kroner rundt om i landets kiosker. Men hvis det står til Enhedslisten, skal der højere afgifter på alle usunde varer, så danskerne kan komme af med deres sundhedsskadelige vaner. Partiets sundhedsordfører, Stine Brix (Ø), foreslår at hæve afgifterne samtidig med, at afgifterne på sunde madvarer sænkes.

»Det helt enkle at gøre er at skrue på afgifterne på de usunde fødevarer. Omvendt handler det jo også om at skrue på afgifterne på de sunde fødevarer, så det bliver billigere. Jeg tror, det er den vej, vi skal gå i fremtiden,« siger Stine Brix.

Reaktionen kommer oven på en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, der blev offentliggjort natten til onsdag. Rapporten, »Den Nationale Sundhedsprofil«, har data fra mere end 162.000 danskere og tegner et billede for sundheden i 2013. Tallene viser endnu engang, at der er en skævhed i danskernes sundhed, hvor de kortuddannede klarer sig markant dårligere. Enhedslistens forslag bakkes op af flere eksperter på området.

»De strukturelle tiltag som lovgivning og afgifter vil have en meget større effekt på de kortuddannede, mens kampagner og tilbud om eksempelvis rygestop, som man kan tage imod eller lade være, typisk vil have en større virkning på de veluddannede,« siger Finn Diderichsen, der er speciallæge i socialmedicin og ansat ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

De andre partier er dog ikke enige i, at der skal skrues yderligere op for afgifterne, eller at der skal laves flere forbud.

»Jeg synes ikke, vi skal have et samfund, hvor vi tvinger folk til at leve på en bestemt måde. Ligesom jeg ikke ønsker, at mine børn skulle stemme på Enhedslisten, ønsker jeg jo heller ikke, at de skulle begynde at ryge. Men jeg kan altså ikke gøre noget ved nogen af de ting,« siger Simon Emil Ammitzbøl (LA), der er Liberal Alliances sundhedsordfører.

Og det er Liselott Blixt (DF), Dansk Folkepartis sundhedsordfører, langt hen ad vejen enig i:

»Vi har haft en forfejlet politik, hvor vi tror, at vi kan løfte sundheden ved at lave dyrere cigaretpriser, ved rygeforbud og ved at sige, at der skal være aldersgrænser på alkohol,« siger hun.

Hos De Konservative er holdningen den, at »det er vigtigt, det ikke bliver formynderisk«:

»Vi skal give tilbud om rygestop og have ressourcepersoner i børns liv, som er tæt på, som kan fortælle om udfordringerne ved at ryge og drikke alkohol. Vi kan tvinge hesten til truget, men vi kan ikke tvinge den til at drikke,« lyder det fra Mai Mercado (K), der er partiets sundhedsordfører.