EL: Flabet at påstå mangel på arbejdskraft

Enhedslisten ryster på hovedet af Dansk Industri, der i en ny kampagne slår på tromme for, at udenlandsk arbejdskraft skal besætte ledige jobs i virksomhederne.

Det er ikke rimeligt over for de arbejdsløse i Danmark, at Dansk Industri (DI) påstår, at virksomhederne mangler medarbejdere.

Sådan siger Enhedslistens erhvervsordfører, Stine Brix (EL), der retter skarp kritik mod DIs nye kampagne »Kære Danmark«, som blandt argumenterer for, at udenlandsk arbejdskraft kan sætte gang i beskæftigelsen.

»Jeg synes, det er noget flabet at påstå, at virksomhederne mangler arbejdskraft. Der er 130.000 danskere, som er arbejdsløse lige nu, og jeg tror ikke, at de kan - det kan jeg i hvert fald ikke - genkende den mangel,« siger erhvervsordføreren.

Hvis virksomhederne virkelig har ledige stillinger, kan løsningen ifølge Stine Brix være blot et telefonopkald væk.

»Jeg synes, at virksomhederne skulle gøre sig den ulejlighed at ringe til jobcentrene og a-kasserne og spørge, om der er nogle arbejdsløse, som kan passe et job hos dem,« siger hun.

Ordføreren anerkender, at virksomheder i enkelte brancher kan have svært ved at besætte deres stillinger. Hun påpeger dog, at de selv har et ansvar ved at gøre plads til de praktiksøgende erhvervselever, der står i kø til en læreplads og efterfølgende kan tage et arbejde inden for det pågældende fag.

»Den manglende beskæftigelse er et specifikt problem i nogle udvalgte brancher - for eksempel inden for metalfagene og elektrikerfaget. Her mangler der folk, og der har Dansk Industri og deres medlemmer et stort ansvar for at sikre, at der er lærepladser til de mange unge, der ikke kan få en læreplads i dag,« siger Stine Brix.