EL: Espersen er forblændet af Israels propaganda

Når man bomber en befolkning, så har man skylden for, at civile dør, lyder det fra Enhedslisten.

ARKIVFOTO, Per Clausen. »Man kan ikke bare hælde bomber i hovedet på folk og sige »Det er ikke min skyld. Jeg har ikke noget ansvar« Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udmeldingen fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), om, at den palæstinensiske organisation Hamas bærer hele skylden for konflikten i Gaza, er en klar illustration af, at han ligger under for den israelske propagandakrig.

Sådan lyder det fra Enhedslistens folketingsmedlem, Per Clausen (Ø).

»Det viser bare, at han er blind over for det, der foregår. Han er fuldstændig forblændet af Israels propaganda, og det forhindrer ham i at se det, der sker. Sandheden er jo, at det der har slået hundredvis af mennesker ihjel og har såret flere tusinde i Gaza, det er raketter og bomber fra Israel. Så er det jo også Israel, der har ansvaret,« siger han.

»Man kan ikke bare hælde bomber i hovedet på folk og sige »Det er ikke min skyld. Jeg har ikke noget ansvar«,« fastslår Per Clausen.

Søren Espersen mener ikke, at man kan bebrejde israelerne, at mindst 76 børn og 36 kvinder er blevet dræbt under konflikten. Israel gør meget for at undgå at ramme civile og slå dem ihjel, forklarer han.

»Hvis Israel havde til hensigt at dræbe civile palæstinensere, så kunne de udrydde Gaza på 20 minutter. Men det har de ikke. Israel har gennemført næsten 1.500 bombetogter over Gaza, og at det har kostet civile liv er tragisk, men det kan ikke stå på mål med, hvad Israel kunne have gjort,« siger Søren Espersen.

Men det argument klinger hult og undskylder ikke de drab, der finder sted, fastslår Per Clausen.

»Fordi man er i stand til at slå 1,7 millioner mennesker ihjel (det samlede antal indbyggere i Gazastriben, red.), sådan som Søren Espersen åbenbart mener, at Israel er i stand til, og man så nøjes med at slå flere hundrede ihjel, så gør det ikke en uskyldig i forhold til dem, det går ud over,« siger han.

»Jeg er ikke i tvivl om, at Israel sagtens kunne slå flere ihjel i Gaza og på Vestbredden, end de har gjort. Men det er ikke nogen undskyldning. Der er jo masser af forbrydere, som ikke har slået alle dem ihjel, de kunne,« siger EL-politikeren.

Per Clausen mener heller ikke, at Søren Espersens argument om, at det er Hamas, der har brudt alle våbenhviler under den nuværende konflikt, holder vand. Indbyggerne i Gaza har ikke på noget tidspunkt fået tilbud om bedre og tålelige vilkår, siger han og understreger, at Hamas bestemt ikke er uskyldig.

»Man kan da kritisere Hamas for mange ting, blandt andet for at sende hundredvis af raketter ind i Israel. Det er fuldstændig uacceptabelt. Men man kan ikke fratage Israel sit ansvar. Landet har skabt nogle fuldstændig uudholdelige forhold i Gaza i kraft en af blokade, som har ødelagt enhver form for menneskelig udfoldelse,« siger Per Clausen.