EL: Der mangler ekspertise i psykiske arbejdsskader

Arbejdsskadestyrelsen bør anerkende flere psykiske arbejdsskader, mener Enhedslisten, der går til ministeren for at få bedre lovgivning på området.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er problematisk, at kun et fåtal af ansøgerne får godkendt deres psykiske problemer som arbejdsskader, mener Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Jørgen Arbo-Bæhr (EL). Han vil nu kontakte beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) for at få lovgivningen forbedret.

»Der skal anerkendes flere psykiske arbejdsskader. Jeg synes, at Arbejdsskadestyrelsen skal sige, ligesom de gør med fysiske arbejdsskader, at psykiske arbejdsskader højst sandsynlig skyldes ansøgerens arbejde,« siger han.

Sidste år fik Arbejdsskadestyrelsen 4.500 sager om psykiske arbejdsskader, men kun hver 20. ansøger blev godkendt til erstatning. Fagforeningen Djøf vil nu have systemet revurderet, og det krav støtter Jørgen Arbo-Bæhr.

»Arbejdsskadestyrelsen har det store problem, at de ikke har nogen ekspertise omkring psykiske arbejdsskader,« siger han.

»Jeg synes, at medarbejderne i styrelsen skal blive uddannet bedre til at vurdere psykiske lidelser, så de kan anerkende flere af den slags arbejdsskader. Problemet er, at man i styrelsen siger, at det nok skyldes noget andet end arbejdet. Men som udgangspunkt skal man sige, at når det sker i forbindelse med arbejdet, er det også arbejdet, som er skyld i det,« siger Jørgen Arbo-Bæhr.

I dag står der kun én psykisk sygdom på erhvervssygdomslisten, nemlig posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD). Den liste skal vil Enhedslistens ordfører revurdere sammen med beskæftigelsesministeren.

»Jeg vil tage kontakt til Mette Frederiksen (S), så der kan komme flere bekendtgørelser i lovgivningen over, hvilke psykiske arbejdsskader som skal anerkendes,« siger El-ordføreren.