EL: Chokerende frifindelse i Christiania-sag

Det kan aldrig retfærdiggøres at lyve over for Folketinget, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, efter frifindelsen af to højtstående embedsmænd i Christiania-sagen.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), er chokeret over frifindelsen af to højtstående embedsmænd fra Justitsministeriet i den såkaldte Christiania-sag.

»Der bliver øjensynligt konstrueret en ny retstilstand, som gør det lovligt for embedsmænd at lyve over for Folketinget i visse tilfælde - og enhver kan jo se, at det er ganske uacceptabelt,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Udmeldingen kommer, efter Justitsministeriet mandag har offentliggjort konklusionen på undersøgelsen af de to embedsmænds rolle i sagen, hvor den tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) afgav en løgn til Folketinget om Retsudvalgets studietur til Christiania.

Undersøgelsen konkluderer, at det af de tre dommere anses for lovligt for embedsmænd at lyve overfor Folketinget i visse tilfælde - altså en såkaldt »nødløgn«. Og det er det, der chokerer Enhedslistens retsordfører.

»Vi ved jo fra svar til Folketinget, at Morten Bødskov drøftede løgnen over for Folketinget med de to embedsmænd. Og vi ved, at de to embedsmænd ikke rettede henvendelse til statsministeriets departementschef, som de burde. Det er jo mildest talt mystisk, hvis de efter medvirken til en løgn til Folketinget ikke kan klandres for noget som helst. Det havde jeg virkelig ikke forestillet mig, og jeg må indrømme, at jeg har lidt svært ved at tro på det,« siger Pernille Skipper.

Enhedslisten vil forsøge at skabe flertal for en lovændring, så det er klart for enhver embedsmand og minister, at intet kan retfærdiggøre, at Folketinget føres bag lyset.

»Det er ganske uforståeligt, at de tre dommere konkluderer, som de gør. Det er helt grundlæggende for vores demokrati og folkestyre, at Folketinget kan stole på, at man får sandheden fra ministre. Hver gang. Det kan aldrig retfærdiggøres at lyve over for Folketinget, og embedsmænd må selvfølgelig heller ikke medvirke til det,« siger Pernille Skipper og fortsætter:

»Alt andet truer Folketingets mulighed for at kontrollere en til enhver tid siddende regering, uanset om den er rød eller blå. Og hvis man virkelig kan vride fortolkningen af loven derhen, hvor det kan accepteres, må loven laves om.«