EL: Asylsystemet skal genopbygge folk, ikke nedbryde dem

Dansk Folkeparti er åben for, at Danmark modtager flere flygtninge, hvis de bor på statslige centre og kun opholder sig i Danmark på lånt tid. Enhedslisten kalder forslaget »uholdbart«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er varm luft, når Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl (DF), lader som om, at de flygtninge, der i øjeblikket strømmer til Danmark, kan sendes tilbage inden for kort tid.

Sådan lyder det fra Enhedslistens integrationsordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), efter at Dansk Folkeparti nu åbner op for, at Danmark kan modtage flere flygtninge, hvis der indgås en aftale om, at de skal sendes retur, når det er muligt.

»Det er helt uholdbart, at Dansk folkeparti lader som om, at de flygtninge, der kommer til Danmark, kan sendes tilbage lige om lidt. Det er ikke realistisk, og det ved Dansk Folkeparti også godt. Derfor er det varm luft, det Kristian Thulesen Dahl kommer med. Det er ikke rimeligt at lade folk bo på centre i årevis, og det vil være konsekvensen af Dansk Folkepartis forslag,« lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen.

»Erfaringen er, at det tager lang tid at skabe den stabilitet, det kræver, før vi kan sende folk tilbage. Danmark skal ikke være i en situation, hvor børn bliver født og tilbringer hele deres barndom på et center. Vi skulle gerne have et asylsystem, der bygger mennesker op, i stedet for at bryde dem ned,« understreger hun.

Dansk Folkepartis forslag indebærer, at der oprettes statslige centre, hvor flygtninge midlertidigt kan bo. Finansieringen af centrene skal ske ved, at man afskaffer et treårigt integrationsprogram, og at flygtninges ret til at få en bolig anvist af kommunen afskaffes. Det fortæller Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, onsdag til Berlingske.

Hos de Radikale vækker forslaget også opsigt. Integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen (R) siger til Berlingske Nyhedsbureau, at det er »helt vanvittigt at forestille sig, at vi skulle have børn og voksne, der skulle leve på center i årevis.«

»Vi skal ikke have et samfund, hvor flygtninge er nogle, der placeres bag et pigtrådshegn i lejre - og så forholder vi os slet ikke til dem. Vi skal ikke leve opsplittet fra hinanden. Det her med at blive interneret i en lejr og så skulle være dér gør ikke mennesker i stand til at udfolde et ordentlig liv og udnytte deres kompetencer,« siger Sofie Carsten Nielsen.