Ekstra Bladets chefredaktør i modvind: »Tror du selv på det vrøvl?«

Ekstra Bladets chefredaktør er kommet i unåde på sociale medier blandt de mennesker, han i en leder i avisen kritiserer. Én politiker går så vidt som at prise sig lykkelig for, at hun ikke er journalist på Ekstra Bladet. Chefredaktøren forsikrer imidlertid om, at journalistikken er ligeså fri, som den altid har været.

Knud Brix på den røde løber ved Zulu Awards i KB Hallen torsdag den 29. april 2021. (foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021). Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På lederplads, i bybilleder og på siden af en Københavnsk bybus har Ekstra Bladet sparket gang i en kampagne, der skal få danskerne til at stemme nej til afskaffelse af forsvarsforbeholdet.

Det er nemlig en omgang øregas, at Danmark ikke kan forsvare sig selv uden hjælp fra EU, og det hele er slet ikke så kompliceret, som »de velklædte japolitikere« vil have det til at lyde, skriver Ekstra Bladets nykronede chefredaktør Knud Brix i en leder 2. maj.

På bybussen, på busstoppesteder og på sin egen Twitter-profil står Knud Brix som afsender på spørgsmålet »Stemmer vi kun, fordi der er krig?«

Og det er faldet flere politikere – fra jasiden – for brystet.

»Kun. Skrev du kun? Kun fordi, der er krig? Som om det var hverdag i Europa. Det ændrer da alt!« skriver Folketingsmedlem for Venstre Jan E. Jørgensen på Twitter.

Logikken set fra Ekstra Bladets side er, at danske politikere i årevis har ønsket at fjerne forsvarsforbeholdet, og nu blot bruger en krig på europæisk jord til at få ønsket til at glide lettere ned.

»I ved godt …«

Ifølge Ekstra Bladet vil en afskaffelse af forsvarsforbeholdet udelukkende medføre mere bureaukrati, og det vil blot koste endnu flere af de penge, som ifølge avisen er meget bedre givet ud ved at investere i NATO.

Derudover sætter bladet spørgsmålstegn ved, om danske soldater skal dø for EU.

Disse påstande fik det socialdemokratiske europaparlamentsmedlem Niels Fuglsang til tasterne.

»I ved godt, vi ikke skal betale ekstra til EU, fordi vi afskaffer forbehold + at der ikke findes nogen EU hær, ik?« skrev han på Twitter.

Niels Fuglsang opfordrer videre Ekstra Bladet til at komme med konkrete argumenter i stedet for at basere deres kampagne på »tågesnak«.

Radikale Venstres folketingsmedlem og europaordfører Anne Sophie Callesen skriver på Twitter, at hun for tiden er glad for, at hun ikke er journalist på Ekstra Bladet.

»Tænk at være spændt for nejvognen, hvis man ellers gik og troede, at man arbejdede for et frit og uafhængigt medie,« skriver hun.

Den politiske kommentator Jarl Cordua er lidt mere kontant i sin retorik.

»Tror du selv på det vrøvl, Knud Brix?« ytrer han på Twitter.

Knud Brix har i P1 Morgen forsikret om, at journalistikken i Ekstra Bladet er uafhængig og fri, uanset hvilken kampagne avisen måtte føre. Kampagnen føres på lederplads og har ikke noget at gøre med avisens journalistik, slår han fast.

På lederplads anbefaler Berlingske i øvrigt, at man stemmer ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Støjberg blev fyret

Ekstra Bladet har altså konstrueret det, de kalder en nejhat, som de beder danskerne om at tage på.

For under en måned siden blev den forhenværende udlændinge- og integrationsminister for Venstre Inger Støjberg ellers fyret fra sit job som klummeskribent i Ekstra Bladet for at gøre nogenlunde det samme.

I en klumme skrev hun nemlig, at hun ikke ville have mere EU, og at hun ikke mente, at det var i orden, at jasiden brugte krigen i Ukraine til at trumfe en afskaffelse af forsvarsforbeholdet igennem.

Derfor ville Inger Støjberg stemme nej til folkeafstemningen 1. juni.

Men det kunne ifølge chefredaktør Knud Brix ikke gå i Ekstra Bladets spalter, idet der jo var tale om et konkret politisk projekt.