Ekstra Bladet: Stem nej til tronfølgeloven

Tabloidavisen har skubbet Side 9-pigen til side for at anbefale et nej til ændringen af tronfølgeloven.

Foto: Ekstra Bladet

Ekstra Bladet melder sig nu blandt modstanderne af den ændring af tronfølgeloven, som vi skal stemme om på søndag.

I dagens udgave af tabloidavisen er Side 9-pigen blevet skubbet syv sider bagud i avisen for at gøre plads til en hel sides leder under den store overskrift ”Stem NEJ”.

Her langer avisens ledende chefredaktør Poul Madsen ud mod en ”arrogant og bedrevidende regering”, som han mener har ”vist direkte foragt for vælgerne”

Madsen stejler over, at regeringens kampagne til fem millioner kroner forsøger at ”udstille folk, der overvejer at stemme nej, som bagstræberiske gammeldags tosser, der ikke er fulgt med tiden”.

- Tror de, at vi er åndssvage og ikke kan tænke selv?, lyder avisens retoriske spørgsmål.

Grundloven skal revideres
Ekstra Bladet mener, at tronfølgeloven er en ligegyldighed i sammenligning med hele grundloven, som "trænger til en gennemgribende revision".

- Men regeringen vil med afstemningen på søndag lukke diskussionen, før den er startet. Det vil vi ikke finde os i. Vi vil have en reel diskussion af det danske kongehus og en modernisering af grundloven, der lever op til nutiden, skriver Poul Madsen.

Dermed lægger Ekstra Bladets chefredaktører sig op af flere fremtrædende debattører.

Uenige aviser og politikere
Ønsket om en større ændringer af grundloven har også fået andets største provinsavis, JydskeVestkysten, til at anbefale en blank stemme, men andre aviser anbefaler et ja. Berlingske Tidende meldte allerede sidste uge klart ud med et ”Stem ja til tronfølgeloven” og i dag Gør Jyllands-Posten det samme.

Fra politisk hold har der også været meget forskellige udmeldinger. Mens regeringen naturligvis kæmper for et ja til deres eget forslag, opfordrer Simon Emil Ammitzbøll fra Borgerligt Centrum til at stemme blankt. Fremtrædende politikere som Marianne Jelved og Uffe Ellemann-Jensen har offentligt luftet deres betænkelighed ved loven.

Faldende opbakning
Alt i alt hænger tronfølgeloven i en tynd tråd.

På bare en uge er opbakningen faldet hele 12 procentpoint, så blot 72 pct. af befolkningen nu støtter op om en ændring, viste en ny Gallupmåling. I Berlingske Tidende i går.

- Derfor er der stor fare for, at forslaget falder, siger valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen.

For at få lovændringen igennem skal mindst 40 pct. af de stemmeberettigede stemme ja. Men da stemmeprocenten ved Europa-Parlamentsvalget typisk ligger på 50 pct., vil der med den dalende tilslutning kun være 36 pct. ja-stemmer, viser beregninger foretaget af Søren Risbjerg Thomsen. Og det er netop ikke nok til at få ændringen i tronfølgeloven igennem.