Ekstra Bladet har skrevet kritisk om, at Pernille Skipper tager sin baby med på arbejde – og nu er Twitter i kog: Er I først glade, når jeg giver op?

EL-profilen Pernille Skipper og flere andre er røget i totterne på Ekstra Bladet. Årsagen er en række artikler om Pernille Skipper, der tager sin baby med på arbejde, selv om hun selv er fortaler for, at mænd skal tage mere barsel.

Pernille Skipper (EL) fik sit andet barn i august, og beslutningen om ikke efterfølgende at afholde barsel har ført flere artikler i Ekstra Bladet med sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hele begyndte med denne ordspillende rubrik:

»Prædiker at mænd skal på babyorlov: Skipper sin egen barsel«

Historien blev publiceret på Ekstra Bladets hjemmeside 23. september og har affødt heftig debat på det sociale medie Twitter.

Her bliver historien kaldt for en »ikkehistorie« og en »kampagne« mod en »hårdtarbejdende« politiker.

Overskriften er at finde i den første af tre kritiske artikler fra Ekstra Bladet om, at Pernille Skipper, Enhedslistens ligestillingsordfører, tager »nul dages orlov«, selvom EL-profilen selv mener, at mænd skal tage en større del af barslen i danske småbørnsfamilier.

Det stillede avisen en række spørgsmål til, fordi Enhedslisten er et af de partier, der støtter den nye barselsaftale fra arbejdsmarkedets parter, som altså øremærker barsel til både mødre og fædre.

»Ekstra Bladet har interviewet Enhedslistens ligestillingsordfører om, hvorfor hun vil blande sig i danskernes fordeling af barselsorlov, mens hun selv har valgt helt at droppe sin,« lød det i artiklen.

Pernille Skipper fik sit andet barn i august, og beslutningen om ikke efterfølgende at afholde barsel – men at tage barnet med på arbejde, mens faren senere skal tage sin del af orloven – har siden vakt kritik fra Jonathan Simmel, Enhedslistens førstesuppleant i København.

Det er ham, der skulle have overtaget Pernille Skippers mandat, hvis hun havde valgt at tage barselsorlov.

»Jeg synes faktisk, det ser grimt ud. Hun har selvfølgelig lovgivningen på sin side. Og hun vælger selv, om hun vil gå på barsel. Men det her handler i min optik direkte om at holde mig ude af Folketinget, fordi det er mig. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om,« sagde Jonathan Simmel til Ekstra Bladet i en opfølgende artikel og henviste til en gammel konflikt mellem de to.

Tilsyneladende var det dog ikke en kritik, Pernille Skipper selv gav meget for.

»Han har godt nok høje tanker om sig selv,« lød det fra hende i en sms til Ekstra Bladet.

»Nedsat tid« er »mindst« 37 timer

Mandag skrev avisen endnu en historie om ligestillingsordførerens barselsfravalg. Pernille Skipper får nemlig fuld folketingsløn, selv om hun arbejder på »nedsat tid«.

Avisen havde således modtaget et automatisk svar fra Skippers mail, hvori der stod, at hun »arbejder lige nu på nedsat tid, fordi jeg har fået barn i august, og jeg er derfor desværre ekstra langsom om at besvare henvendelser«.

»Den fulde folketingsløn på 704.069 kroner om året – fratrukket 108.367,62 kroner i Enhedslistens partiskat – plus et månedligt skattefrit tillæg på 5250 kroner beholder Pernille Skipper dog. Selvfølgelig,« skrev Ekstra Bladet.

Skipper forklarede til avisen, at hun dog »mindst« arbejder 37 timer om ugen, selv om hun har sin baby med på job.

Ifølge ligestillingsordføreren er hendes arbejdsuge altså blot gået fra 50-60 timer om ugen til »mindst« 37 timer om ugen.

Selvom Pernille Skipper ad flere omgange selv har kritiseret folketingspolitikeres lukrative privilegier, holder det ikke Martin Vinæs Larsen, lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, fra at kritisere Ekstra Bladet på Twitter:

»Synes virkelig den her kampagne for at mistænkeliggøre en hårdtarbejdende kvindelig politiker er forstemmende,« skriver han.

Også Niels Storm Knigge, der er chefkonsulent i makro- og analyseenheden hos Kommunernes Landsforening, går i rette med avisen:

»Så jeg skal lige forstå lige forstå Ekstra Bladets linje her – det er både for dårligt, at hun ikke holder orlov, OG at hun tillader sig at tage det lidt med ro, når hun går direkte tilbage på arbejde? Er I de eneste, der ikke kan se det?«

Også SF-formand Pia Olsen Dyhr kommer EL-profilen til undsætning.

»Helt ærlig, så synes jeg simpelthen ikke, det her er fair,« skriver hun på sin Instagram og tilføjer, at hun kender Pernille Skipper som meget arbejdsom og »nej, vi er ikke private veninder«.

Radiovært og journalist Sandie Westh er også ude med riven.

»Pyha. Nu behøver vi ikke holde VM i ikkehistorier. Vinderen er allerede fundet,« skriver hun og henviser til Ekstra Bladets første artikel om, at Pernille Skipper »skipper« sin egen barsel.

Enhedslisten-strategen og tidligere folketingspolitiker Pelle Dragsted er tilsyneladende heller ikke tilfreds med historierne. I hvert fald mener han, at historien om Pernille Skippers arbejdstid er »under lavmålet«.

I et tweet til politisk kommentator på Ekstra Bladet og tidligere LA-politiker Joachim B. Olsen skriver han:

»Nedsat tid for en MF (Medlem af Folketinget, red.) betyder måske bare 40 timer i stedet for 60. Det burde du af alle vide Joachim. Desuden: Alternativet = barsel med vikar ville være dyrere for danskerne. Så historien er under lavmålet.«

Den politiske kommentator svarer:

»60 timer i september som ordfører … næppe. Ikke på parlamentarisk arbejde i hvert fald.«

Også historiens hovedperson, Pernille Skipper, har – måske ikke så overraskende – kritiseret artiklerne.

Faktisk har hun det, som om hun »er blevet ringet op af 1950erne, og Ekstra Bladet vil have kvinderne tilbage til kødgryderne«.

Det lod hun forstå i forbindelse med den første artikel i rækken.

Desuden spørger hun på Twitter:

»Er I egentlig først glade, når jeg fuldstændig opgiver at deltage i politik, fordi jeg har fået et barn?«

EB: Det er gode artikler

Andre Twitterbrugere og brugere på Facebook kalder omvendt Pernille Skipper for hyklerisk og mener, at hendes ageren ikke stemmer overens med, hvad hun siger.

Det er også holdningen fra politisk redaktør på Ekstra Bladet, Steen Larsen.

»Jeg er meget tilfreds med artiklerne. De lever op til Ekstra Bladets målsætning om at undersøge, hvorvidt de, der prædiker noget, selv lever op til det.«

Hvad er det, Pernille Skipper har prædiket, som hun ikke selv lever op til?

»I ugen forinden vi udgav første artikel, havde Skipper prædiket, at andre skal holde mere barsel, men hun holder det ikke selv. Altså lever hun som politiker ikke selv op til det, hun prædiker.«

Men Pernille Skipper har vel aldrig sagt, at danskere ikke må tage deres baby med på arbejde?

»Nej, det har hun ikke. Men det, hun har sagt, er, at halvdelen af de danske forældre – mænd – skal holde mere barsel. Derfor mener vi på Ekstra Bladet, at det var interessant at finde ud af, om hun selv lever op til det. Det gør hun ikke, fordi hun ikke holder barsel.«

»Det er en meget omdiskuteret regel: At mænd skal holde mere barsel, og ellers falder barslen bort. Reglen kan give store problemer i mange familier, fordi de ikke – som Skipper har mulighed for – kan gå på barsel med fuld løn. Derfor kan det ende med, at der er nogle børn, som får mindre barsel med far eller mor.«

Men hvad er modsætningsforholdet? Hun siger, jo at hun ikke vil blande sig i …

»Men det er faktuelt det, hun gør.«

Hvorfor gør hun det? Hun tvinger jo ikke nogen til at holde mere barsel.

»Hun støtter en lov, hvor man kraftigt tilskynder, at der er nogle bestemte personer i befolkningen, nemlig mænd, som skal holde mere barsel.«

»Det er helt fint at prædike det, men det er interessant at se, om hun gør det selv.«

Skipper afviser interview

Berlingske har forsøgt at få et interview med Pernille Skipper. Det har hun ikke ønsket.

I stedet har hun besvaret nærværende avis' spørgsmål over en sms.

Hvorfor er Ekstra Bladets artikler kritisable?

»Det ved jeg heller ikke, om de er. Jeg er ikke ekspert i presseetiske diskussioner. Men jeg kan ikke rigtig se, hvordan jeg gør det rigtige i deres optik.«

»De ringer først til mig for at konfrontere mig med politikeres meget lukrative barselsforhold, fordi de tror, at jeg er på barsel. Derefter kritiserer de mig for ikke at gå på barselsorlov og bliver nødt til at fordreje mine standpunkter for at få en 'hykler-historie' ud af det. Og nu kritiserer de mig for ikke at gå på barsel af hensyn til min arbejdsindsats for demokratiet, som de mener er for lille, fordi den er mindre end de 50-60 timer, jeg normalt lægger. Men vi kan jo også alle sammen regne ud, at de ville have hældt mig på forsiden, hvis jeg var gået på orlov og havde trukket dobbelt løn til en suppleant, mens jeg stadig arbejdede. Og det ville da have været fair.«

»Så jeg forstår ikke, hvad jeg skulle have gjort i deres optik. Er det eneste rigtige så, at jeg går på barselsorlov og slet ikke deltager i politik? Så vil de jo bare klandre mig for den lukrative barselsordning til politikere.«

I boksen herunder kan du læse resten af Pernille Skippers svar på Berlingskes spørgsmål. Svarene er som nævnt sendt over en sms.