Ekspertudvalg revses for at ville sænke kontanthjælpen

Carsten Koch-udvalgets forslag om at sænke kontanthjælpen er »helt skævt«, lyder dommen fra FOA. Enhedslisten og SF er enige med fagforbundet, mens Liberal Alliance og Cepos roser udvalgets anbefaling.

Carsten Koch-udvalget holder pressemøde i Beskæftigelsesministeriet tirsdag den 17. marts 2015 om deres anden og sidste rapport om beskæftigelsesindsatsen. Fra venstre: Henrik Dam Kristensen Carsten Koch, tidligere skatteminister, Vibeke Jensen, beskæftigelseschef i Aarhus Kommune Per Kongshøj Madsen, professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning. Michael Rosholm, professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet Fold sammen
Læs mere
Foto: MATHIAS BOJESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledige skal belønnes for at tage et nyttejob eller komme i virksomhedspraktik i stedet for at blive på kontanthjælp. Og den belønning skal finansieres ved, at der skrues lidt ned for kontanthjælpen.

Sådan lyder en af anbefalingerne fra det såkaldte Carsten Koch-udvalg, der tirsdag har afleveret sin anden og sidste rapport om, hvordan beskæftigelsesindsatsen forbedres.

Anbefalingen er én af mange, og mens FOA overordnet kan se gode takter i udvalgets rapport, revser fagforbundet idéen om at sænke kontanthjælpen.

»Det er en omvendt Robin Hood, og det vil ramme de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere hårdest. Ydelsen er i forvejen lav, og det virker urimeligt at sænke den for de mange for at belønne de få,« siger næstformand Mona Striib i en pressemeddelelse.

Udvalget blev nedsat for to år siden med økonom og tidligere minister Carsten Koch i spidsen og har tirsdag afleveret sin anden og sidste rapport til regeringen. Denne rapport handler om de ledige, der er i udkanten af arbejdsmarkedet - blandt andet kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister og folk på sygedagpenge. Der er tale om i alt cirka 530.000 personer.

Konkret foreslår Carsten Koch-udvalget en mere virksomhedsrettet indsats. For at kontanthjælpsmodtagerne kan motiveres til at komme ud på arbejdsmarkedet, skal de have et ugentligt tillæg på 250 kroner, hvis de kommer i virksomhedspraktik eller i nyttejob. Og ifølge udvalget skal den gulerod altså finansieres ved, at der barberes 110 kroner af kontanthjælpen om måneden for ledige over 30 år.

Det er »helt skævt«, mener Mona Striib, der får opbakning fra både SF og Enhedslisten.

»Vi har ikke noget imod, at kontanthjælpsmodtagere, der er i aktivering, skal have en lidt højere timeløn. Det er en god idé, for den er alt for lav. Men det er da hamrende asocialt, at det skal betales af de kontanthjælpsmodtagere, der ikke er i aktivering. Man bestemmer jo ikke selv, at man ikke er i aktivering,« siger Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen (Ø).

SF vil heller ikke være med til at skære 110 kroner af kontanthjælpen om måneden.

»Vi vil meget gerne være med til at give ekstra incitamenter til de kontanthjælpsmodtagere, der gør en ekstra indsats i for eksempel virksomhedspraktik. Men det er helt forkert at finansiere en økonomisk gulerod for nogen ved at tage over 1.300 kroner om året fra de arbejdsløse, der er allerhårdest ramt. Det er urimeligt, for det er mange penge for disse mennesker, som i forvejen har meget lidt,« siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF) i en skriftlig kommentar.

Men mens fagbevægelsen og de røde partier langer kraftigt ud efter anbefalingen om den lavere kontanthjælp, er der ros fra det liberale Danmark.

»Jeg synes, at det er rigtig godt, at Carsten Koch-udvalget i det mindste tør at sige, at kontanthjælpen skal sættes ned. Det skal de have ros for. Det er helt rigtigt, at vi kan få mere ud af nogle af de penge, som i dag går til kontanthjælp, hvis vi bruger pengene til at belønne og motivere de personer, der går i praktik eller udfører nyttejob,« siger Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen (LA).

Den liberale tænketank Cepos kalder det »positivt«, at det gøres mere attraktivt for kontanthjælpsmodtagere at søge mod arbejdsmarkedet.

»Gevinsten ved at tage et lavtlønsjob er i mange tilfælde lav, og en løsning på det problem kan være at sænke kontanthjælpen, som Koch-udvalget lægger op til. Ser man på de forsørgere på kontanthjælp, der er over 30 år, kan deres gevinst ved et lavtlønsjob i en del tilfælde være omkring 1.000 kroner om måneden. Det er meget lidt, og det indebærer, at nogle kontanthjælpsmodtagere fravælger job,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.