Ekspertudvalg fraråder generel whistleblowerordning

Regeringens ekspertudvalg advarer mod at indføre en fælles whistleblowerordning for alle offentligt ansatte. Myndighederne i den offentlige sektor er for forskellige, lyder det fra udvalgets formand.

Et enigt ekspertudvalg har fredag offentliggjort deres anbefalinger om den såkaldte whistleblowerordning.

Siden marts har udvalget, som er nedsat af regeringen, drøftet, om det er en god idé, at man ved lov pålægger offentlige myndigheder at oprette et uafhængigt nævn, som offentligt ansatte anonymt kan informere om problematiske eller ligefrem ulovlige forhold på arbejdspladsen.

Det mener udvalget ikke. Udvalgets formand og højesteretsdommer, Jens Peter Christensen, forklarer, at en generel lovgivning ikke vil være hensigtsmæssig at føre ud i livet, fordi de offentlige myndigheder er meget forskellige.

»Når vi tager den offentlige forvaltning spænder det fra forvaltninger, der træffer juridiske afgørelser, til sygehuse, skoler og plejehjem. Myndighederne er vidt forskellige og tager vidt forskellige hensyn i deres daglige arbejde, og derfor anbefaler vi, at man ikke indfører en generel lovgivning for alle offentlige myndigheder om en whistleblowerordning,« siger Jens Peter Christensen.

Han understreger dog, at udvalgets anbefaling ikke er en begravelse af tanken om en whistleblowerordning. Som alternativ til en fælles lovgivning for alle myndigheder, opfordrer udvalget de enkelte myndigheder til at tilrettelægge deres egen ytringsmulighed for medarbejderne, hvis de føler det nødvendigt.

»Det er bedst, at sådan nogle ordninger bliver etableret i et tæt samarbejde mellem myndigheden, ledelsen og de ansatte, og det tror vi, at man er bedst til at løse lokalt. Derfor er det vores råd, at man i givet fald skræddersyr whistleblowerordninger til de enkelte områder frem for at gøre det til stangtøj,« siger Jens Peter Christensen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) fortæller til Berlingske, at hun lytter til udvalgets anbefalinger og understreger, at anbefalingerne senere vil blive sendt i høring.