Eksperter: V står til bødestraf for brug af Corydon-foto

I en politisk annonce har Venstre brugt et billede af finansminister Bjarne Corydon fra Finansministeriets hjemmeside. Billedet kan frit benyttes af pressen, men ifølge førende ophavsretseksperter må billedet ikke bruges til alle mulige andre formål, og Venstre risikerer en bødestraf, hvis sagen ender ved domstolene.

ARKIVFOTO 2015 af finansminister Bjarne Corydon Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

På billedet, som Venstre har brugt i en politisk annonce, står finansminister Bjarne Corydon (S) smilende i et mødelokale. Billedet er hentet på Finansministeriets hjemmeside og er gratis til rådighed for pressen, men fotografen bag billedet, Stig Stasig, mener, at Venstre har krænket hans ophavsret.

Det skriver Jyllands-Posten.

Nu er også Dansk Journalistforbund gået ind i sagen på fotografens vegne, for selvom billedet kan benyttes af pressen, så betyder det ikke, at det kan bruges til alle mulige andre formål, lyder det fra to af Danmarks førende eksperter i ophavsret. Venstre risikerer derfor at skulle betale en bøde for ulovlig brug, hvis sagen ender ved domstolene.

»Det er efter min opfattelse soleklart, at brugen af fotografiet uden tilladelse er en overtrædelse af ophavsretsloven. Det er en skærpende omstændighed at bruge et fotografi i politisk reklameøjemed,« siger advokat Peter Schønning, som er ekspert i ophavsret, til Jyllands-Posten.

Også Vibeke Borberg, der er mediejurist og forskningschef i medieret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, siger til avisen, at det er hendes vurdering, at fotografen står rigtig godt, hvis det kommer til en sag mod Venstre.

Venstres partisekretær, Claus Richter, bekræfter ifølge Jyllands-Posten, at der verserer en sag med en fotograf, og at man drøfter den med Dansk Journalistforbund.