Eksperter tror ikke på rigsretssag

Selv om sagen om Skatteministeriets ageren i Thornings skattesag er højspændt, er den næppe alvorlig nok til at ende i en rigsretssag.

Tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når regeringen nedsætter en kommission for at få belyst, hvordan Skatteministeriets topledelse har ageret i behandlingen af Helle Thorning-Schmidts skattesag, er det et dramatisk og omfattende, men også uundgåeligt og rimeligt skridt at tage for den stadigt nyslåede skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).

Efter der er fremsat påstand om, at Skatteministeriets departementschef videregav et notat fra daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) til Skat København, der indeholdt en konklusion, som ville kunne smadre Helle Thorning-Schmidts (S) bestræbelser på at blive statsminister, er sagen for alvorlig til, at Thor Möger Pedersen selv kan afgøre den. Det vurderer professor i offentlig forvaltning, Tim Knudsen:

»Det er påstand mod påstand - Skat København har følt sig forsøgt påvirket fra ministeriets side, og ministeriets topembedsmand afviser dette. Så er der ikke rigtig andre muligheder end en kommission. Ellers skulle Thor Möger selv gå ind og agere dommer i sagen, og uanset hvad han var kommet frem til, ville det givet have vakt kritik,« mener Tim Knudsen.

Juraprofessor fra CBS Claus Haagen Jensen er enig i, at en uvildig undersøgelse af sagen er nødvendig:

»Med så store og vigtige spørgsmål som i denne sag er der brug for at få fuld klarhed over hele forløbet. En regering kan nedsætte så mange kommissioner, som den vil, så længe den har flertal for dem. Men hvis der viser sig ikke at være hold i de anklager, man undersøger, så har regeringen et grundigt problem,« siger Claus Haagen Jensen.

Kommisionsleder skal udpeges

Justitsministeriet skal udpege en dommer eller advokat til at lede en kommission, der ligesom i en retssag indkalder vidner og afhører dem. Kommissionen kan ikke dømme en person, men skal klarlægge det faktuelle forløb i en sag. Dens arbejde vil så afgøre, hvilke konsekvenser skattesagen eventuelt måtte få for tidligere minister Troels Lund Poulsen, særlig rådgiver Peter Arnfeldt eller departementschef Peter Loft.

Selv om flere kommentatorer i går sammenlignede med Tamilsagen, der endte i en rigsretssag, vurderer hverken lektor i forvaltningsret Sten Bønsing eller Tim Knudsen, at der på nuværende grundlag er basis for en sådan i skattesagen.

»Hvis anklagerne holder stik, så står Peter Loft for det første meget svagt og må finde sig et andet job. For han burde have bremset ministeren. Med hensyn til Troels Lund Poulsen vil der sikkert blive udtalt kraftig kritik - en næse eller stærk misbilligelse - som bestemt ikke vil gavne hans karriere. Men jeg ser ikke grundlag for en rigsretssag på det foreliggende grundlag,« siger Tim Knudsen.

Professor i offentlig forvaltning Henning Jørgensen ved Aalborg Universitet er dog af en anden opfattelse:

»Var ministeren indblandet - som alt tyder på - har han overtrådt ministeransvarlighedsloven, og så styrer vi direkte mod en rigsretssag. Jeg kan ikke huske et fortilfælde i danske forvaltning. Måske bortset fra Tamilsagen, siger han til Jyllands-Posten lørdag.

Web-tv: Skatteminister: Hver en sten skal vendes i Thorning-sag