Eksperter stærkt uenige om Støjbergs lagkagebillede: »Det mangler format«

Søs Marie Serup mener, at Støjbergs lagkagebillede er lige til et 13-tal, mens Peter Goll siger, at billedet mangler erkendelse af, hvor vigtig en politiker Inger Støjberg er.

Arkivfoto: Støjberg fejrer udlændingestramninger med othellolagkage. Det har skabt stor debat på sociale medier, at Inger Støjberg tirsdag har fejret sine udlændingestramninger.Se RB kl.19.59 14.03.2017.Arkivfoto: Inger Støjberg. Udlændinge- og integrationsminister.. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

»Det skal fejres!«

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) lagde i går et lagkagebillede på Facebook, hvor hun glædede sig over at have indført udlændingestramning nummer 50. Opslaget og citatet har i den grad fået både medier, debattører og de sociale mediers opmærksomhed.

På billedet fejrer Støjberg, at hun nu har fået vedtaget stramning nummer 50 på udlændingeområdet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Men hvorfor er det lige netop, at et lagkagebillede på Facebook kan fremkalde artikler hos flere medier og blive delt knap 4.500 gange?

Berlingske har spurgt to eksperter om, hvorfor Inger Støjbergs facebookbillede har vakt så stor debat. Eksperterne er enige om, hvad Støjbergs formål er med lagkagebilledet. Men de er uenige om, hvorvidt lagekagebilledet er klogt for ministerens vælgertilslutning.

Udlændingeområdet er nemlig en følelsesmæssig sag, siger Peter Goll, tidligere spindoktor for daværende justitsminister, Morten Bødskov (S) og i dag ejer og stifter af kommunikationsvirksomheden Goll Impact.

»Vi diskuterer ikke substansen. Vi diskuterer det følelsesmæssige og de etiske holdninger omkring udlændingestramninger og -debatten. Det er det, der interesserer danskerne allermest. Ligegyldigt hvad man mener om flygtingeområdet, så kan alle være enige om, at det er en alvorlig sag. Det er derfor, det vækker så store følelser,« siger han.

Hvorfor lægger hun billedet op?

»Hun vil minde om, at både hun og regeringen står for en stram udlændingepolitik. Og især at hun er symbolet for den kurs. Det er en provokation, for hun ved, at mange vil reagere voldsomt,« siger Peter Goll.

Og det er ikke første gang, at Støjberg har vakt opsigt på Facebook med sine opslag. Ligesom Inger Støjberg før har fremkaldt stærke følelser i udlændinedebatten.

Hun løser opgaven godt

Peter Goll sætter spørgsmålstegn ved, om facebookopslag er klogt. For når en politiker er ny, handler det om at blive kendt og bryde igennem med markante synspunkter, som bliver husket, siger han.

Når det er opnået - og det er det i Inger Støjbergs tilfælde - er det vigtigt at få en bredere appel, tilføjer han:

»De danskere, der går meget ind for udlændingestramninger, støtter i forvejen Inger Støjbergs kurs. Hun er en kendt politiker nu. Derfor kommer det her til at virke uden format. Hun får ikke en bredere opbakning. Den type kommunikation mangler erkendelsen af, hvor stor en politiker, hun er blevet.«

Søs Marie Serup, BTs politiske kommentator og tidligere pressechef og toprådgiver i Venstre, mener derimod, at Inger Støjbergs facebookopslag er til et klart 13-tal.

»Facebookopslaget er en anledning til at få genfortalt en historie, som hun politisk set har behov for at fortælle så ofte og med så stort et tryk, som det overhovedet er muligt. Det kan være svært at få genfortalt den samme nyhed og få efterladt indtrykket af, at hun har strammet og strammet og strammet,« siger Søs Marie Serup.

»Det er en svær opgave, som hun løser rigtigt godt,« tilføjer hun.

Støjberg vil eje den dagsorden

I regeringen er Inger Støjberg »castet« til at tale til gruppen af vælgere, der vil have flere udlændingestramninger, siger Søs Marie Serup. Så når Peter Goll siger, at ministeren bør forsøge at appellere til en bredere vælgerskare, mener Søs Marie Serup derimod, at det slet ikke er Inger Støjbergs opgave.

»Det passer hendes profil ikke til. Hun er sat til at sætte en prop i det hul, hvor vælgere strømmer igennem til Dansk Folkeparti.«

Du mener ikke, at hendes profil allerede er så skarp over for den målgruppe, at der ikke er behov for at blive ved med at italesætte det?

»Det vil være en skør måde at tænke det på. Hun vil ikke blive ved med at stå for den dagsorden, hvis ikke hun plejer den. Hvis hun vil have ejerskabet over en dagsorden, er hun nødt til at kæmpe for det.«

Hvorfor skaber et lagkagebilleder så stor debat?

»Der ligger et slagsmål i det, og det er et felt, hvor Inger Støjberg stortrives. Hvis alle var enige og syntes, at det var rent »klappekage«, ville ingen skrive om det. Det fremprovokerer en reaktion og et slagsmål, og det forholder folk sig altid til. De forholder sig ikke til enighed,« siger Søs Marie Serup og tilføjer:

»Inger Støjberg er den store domptør med pisken i manegen, der får folk til at hoppe op og ned af podierne med et enkelt svirp.«

Godt at flytte fokus

Udlændingestramning nummer 50, som Inger Støjberg fejrer, udspringer af gårdsdagens vedtagelse af  to lovforslag. Det ene var »indførelse af obligatorisk kursus i dansk familieret, frihed og folkestyre for religiøse forkyndere«, mens det andet var »krav om at religiøse forkyndere underskriver en løfteerklæring om at ville overholde dansk lovgivning«. De udgjorde henholdsvis udlændingestramning 49 og 50.

Flytter hun med sit kageopslag vælgernes fokus fra indholdet af stramningerne til antallet af dem?

»Jo bestemt. Men spørgsmålet er, om ikke det kan være en fordel at flytte fokus til antallet af stramninger i stedet for indeholdet af dem. De store stramninger kom i 00erne, og det, der er tilbage, er småjusteringer. Det er ikke kæmpe omvæltninger, selvom mange vil mene, at det er langt over stregen.«

Kan netop Inger Støjberg i højere grad end andre politikere slippe afsted med den type opslag?

»Ja, for hun arbejder meget bevidst og dygtigt med at mildne billedet af sig selv. Det gør hun både med humor, men hun gør det også med sin kvindelighed og personlighed i flere sammenhænge. Så vi bliver mindet om, at hun ikke bare er en stramningsmaskine uden hjerte og følelser,« siger Søs Marie Serup.

Helt så let mener Peter Goll dog ikke, at ministeren slipper afsted med sine debatskabende facebookopslag.

»Det er svært som politiker at være til stede som almindeligt menneske, når der er medier på. Fordi man er bange for skade sit politiske brand. Nogle mestrer det, og Inger Støjberg er en af dem. Men følelsesmæssigt er udlændingedebatten for stærk en sag til, at mange vælgere ikke bliver forargede over, at hun blander lagekage og udlændingestramninger sammen.«

LÆS MERE