Eksperter skyder Rønns forklaring ned

En dommer og en advokat, der var med til at undersøge Tamil-sagen, afviser Rønns forklaring om statsløse.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech ved en receptionen for den nye formand i Dansk Arbejdsgiverforening, Torben Dalby Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs forklaring om, at hun lod sine embedsmænd fortsætte med at give afslag på statsborgerskab til statsløse vel vidende, at praksis var ulovlig, holder ikke.

Det vurderer to eksperter, der begge var med til at undersøge Tamil-sagen, skriver Jyllands-Posten.

Tre eksperter udtalte lørdag til avisen, at integrationsministeren havde pligt til at stille sagerne om de statsløse i bero, mens man hurtigst muligt undersøgte, hvordan man kunne gøre administrationen lovlig.

Ministerens svar til dette var, at Folketingets ombudsmand i Tamil-sagen havde sagt, at man ikke måtte stille sager i bero.

Men retspræsident ved retten på Frederiksberg Torben Goldin mener ikke, at Birthe Rønn Hornbech kan bruge Tamil-sagen som reference.

- Nej, det kan man ikke, for i en periode kunne man faktisk godt stille sagerne i bero. Det ville faktisk have været galmatias at gøre andet, men det var kun i en kort periode, at det var i orden i Tamil-sagen, siger han til Jyllands-Posten.

Advokat Henrik Holm-Nielsen, der var udspørger i undersøgelsesretten i Tamil-sagen, stemmer i.

- I den aktuelle sag ville det da være helt legitimt for ministeren at stille sagerne i bero, mens man fandt ud af, hvad der var lovlig praksis, siger han.

/ritzau/