Eksperter: Regeringens regnestykke er umuligt at gennemskue

De Konservatives forvirring over regeringens regnestykker er forståelig, mener to eksperter. Men regeringen har også en pointe.

Miljø- og Fødevarerminister Eva Kjer Hansen ankommer til samråd i Miljø- og fødevarerudvalget onsdag d. 24. februar 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har regeringen tilbageholdt centrale oplysninger og endda givet et ikke-retvisende billede af landbrugspakken til Folketinget og offentligheden, som de Konservative mener? Eller har alt været lagt åbent frem for Folketinget, som regeringen hævder?

Sandheden ligger nok et sted midt i mellem, vurderer to eksperter i statskundskab.

Spørgsmålet er helt centralt i den tilspidsede situation i blå blok, hvor de Konservative fastholder deres mistillidserklæring til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fastholder sin støtte til ministeren og nægter at fyre hende.

Siden Berlingske første gang 14. februar kunne citere førende forskere for, at regeringens regnestykke for landbrugspakkens miljøeffekt var sminket, har de Konservative beskyldt regeringen for at have givet ikke-retvisende oplysninger til Folketinget undervejs i forhandlingerne.

Og partiet har en pointe, mener Tim Knudsen, professor emeritus i statskundskab ved Københavns Universitet:

»Man kan naturligvis godt hævde, som ministeren gør, at disse ting har været antydet undervejs i forhandlingerne i enkelte notater. Men jeg kan godt forstå, at de Konservative ikke har bemærket det undervejs, for det her er ekstremt kompliceret stof, og det har været formuleret på en måde, som er meget lidt gennemskuelig – for ikke at sige uforståelig.«

Omdrejningspunktet for kritikken af regeringen er det famøse regnestykke, som blev fremlagt for offentligheden i januar. Heraf fremgår det, at pakken betyder en positiv miljøgevinst hvert år. Men regnestykket er siden blevet skudt ned af forskere, da de såkaldte baselineeffekter – udefrakommende faktorer, der intet har med landbrugspakken at gøre, så som mindre landbrugsarealer og mere økologi – indeholdt grønne effekter fra tidligere år.

 

Og det oplyste ministeriet ikke om under forhandlingerne, har K hævdet. Regeringen henviser omvendt til en udleveringsnotits, rundsendt til forhandlingsparterne 10. december 2015, hvoraf det fremgår, at »den strukturelle udvikling i de foregående år 2013-15 bidrager til at reducere effekten af de lempelser, der gennemføres i 2016«.

Formuleringer er for viderekomne

»Det er bestemt ikke en klar formulering, og jeg kan sagtens forstå, at de Konservative ikke har bidt mærke i den passus i det hav af dokumenter, de formentlig er blevet begravet i undervejs. Menige folketingsmedlemmer har ikke en sværm af embedsfolk i ryggen, der kan klæde dem på, og derfor kan de med rette kræve, at de skal have klare og pædagogiske oplysninger fra ministerierne. Det har de ikke fået her,« siger Tim Knudsen.

Regeringens endelige regnestykke, som det fremlægges for offentligheden i januar, er dog skudt helt ved siden af, mener Tim Knudsen. Heraf fremgår den nemlig ingen steder, at de såkaldte baselineeffekter indeholder effekter fra tidligere år.

»Det står ret klart for mig, at regnestykket, som det præsenteres for offentligheden i januar, ikke er retvisende. Og det skal det selvfølgelig være. Men det er meget alvorligt, hvis heller ikke Folketinget har fået de rette oplysninger undervejs,« siger han.

Jørgen Grønnegaard Christensen, professor emeritus ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, mener, at regeringens regnestykke fra januar isoleret set er svært at gennemskue, også når man kender formuleringerne i udleveringsnotitsen fra 10. december.

»De formuleringer er for viderekomne. På den måde kan man godt forstå, at nogle har haft svært ved at læse det. Men når en lægger sådan noget frem for sine forhandlingsparter, så må de også spørge, hvis der er noget, de ikke forstår,« siger han.

»Vi er helt dernede, hvor det afgørende er, hvad der er sket i spillet mellem ministeren og de Konservative, når de Konservative har spurgt ind til det her. Men jeg kan ikke vide, hvilke svar de har fået,« siger han.