Eksperter: Politisk opdækning skal forhindre fejlskud

Med IOC-koordinationsgruppen vil regeringen ifølge eksperter sikre, at Kronprinsen afspejler Danmarks holdninger og ikke begår fejl, der kan skade såvel hans egen som kongehusets popularitet. Samtidig er følgegruppen en erkendelse af, at Kronprin

Kronprins Frederik da han lancerede sit IOC-kandidatur i 2006. Et politisk flertal mener, at Kronprinsen burde trække sit kandidatur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Kongehuset kan efter årtiers fravær være på vej tilbage på den politiske scene i Danmark.

Det mener flere eksperter i statsret og forfatningsret, efter at regeringen har besluttet at nedsætte den såkaldte IOC-koordinationsgruppe, der skal rådgive kronprins Frederik i forbindelse med hans kandidatur til den Internationale Olympiske Komite (IOC).

Lektor og ekspert i forfatningsret på Københavns Universitet Jens Elo Rytter mener, at regeringen og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) nu har erkendt, at der er en politisk dimension i IOCs arbejde, og at Kronprinsen har brug for embedsmænd til at rådgive ham, når han skal træde de første skridt på den politiske scene.

Et politisk arbejde
»Der bliver tonet rent flag fra regeringen. Den erkender åbent, at IOCs arbejde også handler om politik. Derfor får Kronprinsen en følgegruppe af embedsmænd, der kan klæde ham politisk på, så han varetager sine opgaver ordentligt,« vurderer lektor og ekspert i forfatningsret på Københavns Universitet Jens Elo Rytter:

»Det er svært at forestille sig, at regeringen er ligeglad med, hvordan Kronprinsen som IOC-medlem vil forholde sig til kontroversielle spørgsmål. Derfor bliver han så at sige politisk mandsopdækket for at give ham en ide om, hvordan regeringen forholder sig til de forskellige spørgsmål.«

Kandidatur en glidebane
Jens Elo Rytter siger, at kronprins Frederik kan være på vej til at bevæge sig ud på en glidebane for såvel ham selv som kongehuset.

»Hvis han bliver inddraget i indenrigspolitiske kontroverser, f.eks. fordi han bruger sit mandat til at sige god for en værtsby i et land med store problemer med menneskerettighederne, så vil han uvægerligt blive en kontroversiel politisk figur herhjemme. Pressen vil formentlig ikke beskytte ham mod kritiske spørgsmål,« siger han:

»Det kan måske blive startskuddet til en udvikling, der på lang sigt svækker kongehusets status eller ligefrem dets overlevelse. Det vil ikke længere være et kongehus, som alle danskere vil være stolte af, og som samler nationen.«

Jens Elo Rytter mener derfor, at kronprins Frederik bør genoverveje sit IOC-kandidatur. Hvis han bliver valgt, er han nemlig forpligtet til at handle i IOCs interesser, ikke Danmarks.­

»Det står i IOCs charter. Men det er svært at se, hvordan han skal leve op til det, hvis han også skal handle i overensstemmelse med hjemlige interesser,« siger Jens Elo Rytter.

Professor i statsret på Aalborg Universitet Claus Haagen Jensen ser også Kronprinsens nye embedsmandsgruppe som et forsøg på at beskytte ham imod at gøre noget »dumt eller uovervejet«, som han udtrykker det.

»Om det så er nødvendigt eller ej, kan der være forskellige meninger om,« siger Haagen Jensen:

»Jeg hører ikke til dem, der mener, at det er så drabeligt politisk, som nogen gør det til. Så længe han er kronprins, skal han jo også kunne leve et nogenlunde normalt liv, og et engagement i en international idrætsorganisation kan jeg ikke se er så opsigtsvækkende,« siger Claus Haagen Jensen.

Fornuftigt med rådgivning
En anden ekspert i statsret, professor Michael H. Jensen på Aarhus Universitet, mener, at det er hensigtsmæssigt, at Kronprinsen kan blive rådgivet af embedsmænd fra bl.a. Statsministeriet og Udenrigsministeriet.

»Det er meget fornuftigt, at han kan blive ordentligt rådgivet, så det såvidt muligt undgås, at Kronprinsen havner i en politisk proces, han ikke kan overskue konsekvenserne af,« siger han.

Michael H. Jensen tilføjer, at det for så vidt er nyt, når Kronprinsen placerer sig så tydeligt som aktiv i den internationale sports tjeneste:

»Der er tradition for, at Kongehuset har været meget tilbageholdende,« siger han.