Eksperter: Politikerne har ansvaret i spinsager

Ministre og ledelser i de politiske partier har et stort ansvar for, hvordan sager bliver opfattet og dermed for, hvilken sag deres spindoktorer fremmer. Det mener flere fagfolk.

Christiansborg Slot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens debatten om de personlige, politiske rådgiveres arbejde raser, er det værd at huske, at det fortsat er politikerne, der sætter rammerne for deres arbejde og for den politiske debat.

Det siger flere eksperter, som alle minder om, at det er politikerne, der styrer spindoktorerne - ikke omvendt.

Meldingen kommer, efter at det igen er blevet antydet, at det muligvis var Venstres daværende forsvarsminister Søren Gade selv, der var kilden til en ulovlig lækage af, at danske specialstyrker skulle sendes til Afghanistan. Hidtil har pilen ellers peget mod Gades særlige rådgiver, Jacob Winther, men måske opererede spindoktoren i virkeligheden på ordre fra sin minister, da han ringede til en TV 2-journalist og talte om sagen, mens han forsøgte at få TV 2 til at udskyde offentliggørelsen af historien.

Tidligere på ugen kaldte Berlingskes blogger Niels Krause-Kjær, der tidligere har været pressechef for de Konservative, debatten om spindoktorerne for »vanvittig«, mens han skrev:

»Sandheden er, at spindoktorer typisk opfører sig som deres herrer. På det område minder de bemærkelsesværdigt meget om en hund.«

Toppen slår tonen an

Ifølge professor og forsker i offentlig ledelse ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, så bærer en minister som leder altid et indirekte ansvar i sager som lækagesagen og skattesagen, fordi ministeren er chef for spindoktoren.

Professoren vil ikke kommentere de konkrete sager, men han taler om et indirekte ansvar, fordi ministrene er kulturbærer for de arbejdsmetoder, spindoktorerne arbejder ud fra.

»Der findes et begreb i erhvervslivet, som hedder »tone at the top« (tonen i toppen, red.). Det er topledelsen, der med sin ageren viser, hvad der er den gode adfærd, og topledelsens moral bliver derigennem normdannende i organisationen. En spindoktors opgave er at spille efter gehør og afkode hos ministeren, hvordan han skal agere. Man fristes til at spørge, hvad der var »tone at the top«hos ministrene på dette tidspunkt,« siger Per Nikolaj Bukh.

I forbindelse med nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag var tonen i Venstre - og den historie, der blev forsøgt solgt til pressen - at Thorning var skyldig.

Selv da S-lederen blev frikendt af Skat, gik partiets daværende politiske ordfører Peter Christensen ud i medierne og slog fast, at Thorning stadig var »skattespekulant«.

Og i partitoppen var der en stigende fælles erkendelse af, at Helle Thorning-Schmidt ikke bare var en almindelig politisk modstander: Hun blev i høj grad opfattet som uegnet, og for Venstre blev det et spørgsmål om, at valget skulle vindes for at redde Danmark.

Journalist og kommunikationsrådgiver Peter Mose har skrevet flere bøger om politik og embedsmænd, og han er enig i, at der hviler et ansvar på ministrene og partiledelserne for, hvad det er for en virkelighed spindoktorerne arbejder i.

Ret og rimeligt

»Som leder - både i erhvervslivet og i politik - sætter man åndedrættet i sin organisation. Man sætter en kultur om, hvad der er ret og rimeligt. Det bekræfter man hinanden i, og man forsøger at bekræfte Christiansborgs journalister i det. Potentielt kan det føre til handlinger, der kan komme til at skade lederen, fordi medarbejdere, der gerne vil gøre karriere i misforstået loyalitet kommer til at gå over kanten,« siger Peter Mose, der ikke vil kommentere de verserende sager direkte.

Det vil tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) personlige rådgiver Michael Ulveman heller ikke. Men han understreger, at det ikke er spindoktorerne, der styrer politikerne. Det er omvendt.

»Spindoktorerne opererer inden for den ramme, som ministeren sætter for den politiske debat. Men de har ofte frie rammer til selv at finde ud af, hvordan de vil udfylde rammen. Det er frihed under ansvar,« siger Michael Ulvemann, der er partner i kommunikationsbureauet KristiansenUlveman. Han minder om, at spindoktorer som alle andre embedsmænd arbejder under strenge regler.

Rasmus Jønson, ekstern lektor i kommunikation på RUC, og tidligere spindoktor for Ny Alliance, mener at spindoktorer altid opererer på vegne af ministrene.

»Politikeren styrer suverænt, det er dem, som lægger snittet og bestemmer alt. Det er fuldstændig vanvittigt at tro, at en spindoktor går solo uden om ministeren i sager som lækagen og skattesagen,« siger Rasmus Jønsson.