Eksperter om Frederiksens dyrere cigaretter til unge: Interessant tanke, som er uhyre svær at håndtere

Det kan give god mening kun at hæve cigaretpriserne for unge, som S-formand Mette Frederiksen foreslår. Det mener ekspert og Kræftens Bekæmpelse. Spørgsmålet er imidlertid, om man kan dette i praksis.

V og S har hidtil holdt lav profil i debatten om fremtidens cigaretpriser. Nu åbner de to partier så småt op om emnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

I fremtiden kan der komme til at hænge ikke bare et, men to prisskilte under cigaretpakkerne i kioskerne: En pris for yngre kunder samt en anden – og lavere – for ældre rygere.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, lufter ifølge DR sine visioner for et af valgkampens mere følsomme emner: Cigaretpriserne. En løsning kunne ifølge S-formanden være at hæve priserne – men kun for unge rygere.

Endnu har S-formanden dog hverken forklaret, hvor meget priserne ifølge hende skal stige, eller hvorledes forslaget i praksis skal føres ud i livet.

En forsker og Kræftens Bekæmpelse finder ikke desto mindre forslaget interessant, men også uhyre svært at realisere.

»Min første tanke var, hold da op, det må være svært at håndtere. For hvor skal aldersgrænsen gå, og hvordan skal den håndhæves i dagligdagen? Vi har allerede et forbud mod salg af cigaretter til unge under 18 år, og det har vist sig rigeligt svært at håndhæve. Så jeg er nysgerrig efter, hvordan forslaget skal tage sig ud i praksis,« siger Morten Grønbæk, der er direktør i Statens Institut for Folkesundhed.

»Når det så er sagt, er ideen med målrettet at satse på at nå unge ikke helt tosset. Vi kan se, at unge de senere år er begyndt at ryge mere og mere, men vi ved samtidig, at det er en målgruppe, som er meget følsom over for prisstigninger. Især hvis man gør det med en chokeffekt og sætter priserne højt op på én gang i stedet for at hæve dem gradvist«, siger Morten Grønbæk.

Sats på de unge

Mens langt de fleste politiske partier for længst har meldt klart ud om cigaretpriser, har især Venstre og Socialdemokratiet lurepasset.

Forleden meldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) så, at han vil hæve priserne – dog vil han først senere i valgkampen fortælle hvor meget. Nu tager Mette Frederiksen så forsigtigt bladet fra munden.

»Alle de, der foreslår højere cigaretpriser, har jo ret i, at det sikkert vil være et effektivt middel til at få antallet af rygere ned. Så måske kunne en vej være, at vi sætter prisen op for de unge,« siger S-formanden ifølge DR.

I Kræftens Bekæmpelse ser man helst, at priserne bliver hævet markant for alle:

»Først og fremmest er det glædeligt, at socialdemokraterne overhovedet rykker sig og begynder at ville tale om stigende priser. Når det så er sagt, virker forslaget indtil videre meget ukonkret og svært gennemskueligt. Jeg er ikke bekendt med, at man andre steder i verden har prisforskelle efter alder,« siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.

»Vi ser hellere, at man hæver priserne markant for alle. Der er dog en pointe i at satse målrettet på at skabe en fremtidig røgfri generation, for det er som ung, at man går med overvejelserne om at begynde at ryge. Hvis vi vil forhindre, at det sker, er prisen et vigtigt instrument, for prisniveauet betyder ganske enkelt mere for børn og unge, end det gør for os andre,« siger Jesper Fisker.

Risikerer social slagside

Mette Frederiksen medgiver ifølge DR, at hun ikke har en færdig model klar:

»Jeg tør ikke sige, hvordan sådan et system skulle se ud, og jeg ved heller ikke, om det kan lade sig gøre. Jeg er bare ærlig her og siger, at jeg synes, at der er nogle dilemmaer, og for mig er svaret ikke bare at fyre prisen så meget op, at man slår bunden ud af pensionerne,« siger S-formanden.

Mette Frederiksen peger desuden på, at generelle prisstigninger vil ramme lavindkomstgrupperne hårdest:

»Det vil få en kæmpe social slagside, hvis man bare sætter priserne op.«

For første gang i 20 år er andelen af rygere nu svagt stigende, og det er især unge, som ryger. I 2017 røg 29 procent af de 16- til 24-årige. En ung ryger udvikler sig statistisk set ofte til en livslang ryger, og er man livslang ryger, mister man typisk otte til ti gode leveår, ligesom man risikerer at leve ti år kortere end en ikkerygende landsfælle.

»Vi ved, at de fleste unge rygere ikke begynder at ryge, fordi de nyder det, eller fordi de synes, at det smager godt. De gør det, fordi de synes, det er sejt, og fordi de har set forbilleder ryge. Derfor giver det mening at satse på at forhindre unge i at begynde at ryge i stedet for at straffe ældre rygere ved på det nærmeste at hive smøgerne ud af hænderne på dem,« siger Morten Grønbæk fra Statens Institut for Folkesundhed.

Tusindvis af dødsfald

Venstre er sammen med Socialdemokratiet blandt de få partier, som endnu ikke har lagt sig fast på spørgsmålet om en eventuel prisstigning på cigaretter. Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Klaus Riskær Pedersen vil ikke hæve priserne. Dansk Folkeparti vil lade priserne stige i takt med inflationen, mens de Konservative, SF, Enhedslisten, de Radikale, Alternativet og Kristendemokraterne ønsker at hæve prisen på en pakke cigaretter fra de nuværende 40 kroner til 60 kroner eller derover.

Rygning menes at være årsag til 13.600 danske dødsfald om året – cirka hvert fjerde dødsfald. Ifølge forskere er rygning en væsentlig årsag til, at vi i Danmark lever kortere, end man gør i sammenlignelige lande.

Det er lørdag ikke lykkedes for Berlingske at få et interview med Mette Frederiksen om sagen.