Eksperter om DFs nye EU-forslag: »Det er meget, meget urealistisk«

Det er ikke realistisk, at Danmark med et nej ved torsdagens folkeafstemning kan blive i Europol ved at åbne Lissabon-traktaten, sådan som Dansk Folkeparti foreslår. Det mener flere eksperter.

Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti deler foldere ud og møder danskerne til en snak om folkeafstemningen om retsforbeholdet. Sted: Rødovre Centrum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti har lørdag lanceret en ny plan for, hvordan Danmark kan blive i Europol-samarbejdet, selvom danskerne stemmer nej til at afskaffe det danske retsforbehold ved folkeafstemningen på torsdag.

Ved at genåbne Lissabon-traktaten vil partiet sikre Danmark en tilvalgsordning i lighed med den, blandt andet Storbritannien har, skriver Jyllands-Posten.

Men det kan slet ikke komme på tale, mener flere eksperter på området, som Berlingske Nyhedsbureau har talt med.

»Det er et meget, meget urealistisk forslag, som Dansk Folkeparti disker op med her lige før folkeafstemningen. Der er ingen som helst mulighed for at åbne en traktat,« siger Marlene Wind, professor i statskundskab ved Københavns Universitet med speciale i EU-forhold.

Samme vurdering kommer fra Winds kollega på Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet Peter Nedergaard, der heller ikke betegner forslaget som realistisk. Han henviser til, at en traktatændring kræver, at alle EUs 28 medlemslande siger god for ændringen.

»Alle skal være enige, hvis der skal laves en traktatændring. Traktatændringer er meget svære at få igennem. Der må ikke være nogen af de andre lande, der sætter en kæp i hjulet, så kan det ikke ske,« siger Peter Nedergaard.

Dansk Folkepartis spydspids i EU-parlamentet og i valgkampen, Morten Messerschmidt (DF), fastholder dog forslaget trods kritikken, som han kalder »lidt underlig«.

»Det, vi taler om, er jo ikke en ændring af traktaten, som vil have betydning for de andre EU-lande. Vi taler kun om en ændring af den protokol, som har med Danmark at gøre, hvor vi bare får det samme som Storbritannien og Irland og dermed også får en fritvalgsordning, som også gør, at vi kan få grænsekontrollen tilbage på sigt,« siger han.

Det ændrer dog ikke på kritikken, for det går næppe så let, at de øvrige EU-lande blot vil forholde sig i ro, forudser Marlene Wind.

»Så snart man åbner en traktat, så vil andre lande også have ting ændret, det viser al erfaring. Så det er et absolut no-go det der,« siger hun.