Eksperter og partier har kritiseret den i flæng: Alligevel fortsætter omstridt model

Den automatiske nedlukningsmodel er blevet kritiseret heftigt, men ifølge den nye genåbningsaftale fortsætter modellen.

 
Genåbningen af Danmark er i gang. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Modellen for automatisk nedlukning, som lukker skoler, gymnasier og erhvervsliv, hvis coronasmitten bliver for høj, er blevet heftigt kritiseret af flere eksperter og partier.

Men på trods af kritikken vil den automatiske nedlukningsmodel for sogne og kommuner fortsætte. Det fremgår af den nye genåbningsaftale, som blev indgået natten til i dag, tirsdag.

»Aftalepartierne noterer sig i denne forbindelse, at modellen for automatiske nedlukninger fortsat gælder og ligeledes vil omfatte de områder, der omfattes af genåbningen pr. 21. maj 2021, herunder også større forsamlinger og arrangementer såsom messer samt markeder,« fremgår det af aftaleteksten.

Inden Folketingets partier – undtagen Nye Borgerlige – gik til forhandlingsbordet mandag, kunne Berlingske fortælle, at Statens Serum Institut (SSI) i et notat til partilederne på Christiansborg anbefalede, at nedlukningsmodellen skulle fortsætte.

SSI bemærkede ellers i notatet, at der fortsat er kontrol med epidemien, og at effekten af vaccinerne medfører en faldende risiko for, at sygehusene kommer under pres, selvom smitten er stigende.

Den massive testindsats og den automatiske nedlukningsmodel er ifølge SSIs notat grunden til, at det fortsat går godt med at kontrollere epidemien, hvorfor Seruminstituttet altså anbefalede at bevare den udskældte model.

Skolebørn som »gidsler«

I begyndelsen af april trådte den første model for automatiske nedlukninger i kraft, hvor man med ét indførte en klar automatik: Når smitten i et sogn eller en kommune overstiger et vist niveau, klapper fælden, og stort set alt, herunder skoler og fritidstilbud, må lukke ned.

Det var automatik uden undtagelser – også selvom der ikke var én eneste smittet på de nedlukkede skoler, og smitten i stedet var høj et andet sted i sognet eller kommunen, og selvom der allerede var foretaget test, smitteopsporing og isolation.

Regeringens egen ekspertgruppe kritiserede modellen for at tage særligt skolebørn som »gidsler«, for at ramme »forbi skiven« og for at være »alt for unuanceret«. Og som Berlingske efterfølgende kunne beskrive, lukkede stribevis af skoler uden smittede som konsekvens af modellen, der senere blev justeret.

Men den ændrede model, der skulle medvirke til at undgå nedlukninger, hvor det ikke gav mening, har senest medført en total nedlukning af Hørsholm Kommune, hvilket ifølge borgmester Morten Slotved (K) var meningsløst.

Flere kritiske røster har altså sået tvivl om, hvorvidt den nuværende model fungerer.

I Venstre lød det desuden fra sundhedsordfører Martin Geertsen, at de lave indlæggelsestal bør føre til, at den automatiske model helt skrottes.

»Det synes jeg, man skal gøre i morgen. Nu begynder Københavns Kommune at nærme sig at kunne komme op over grænserne, og det er en kæmpe kommune, man kan risikere at skulle lukke helt ned. I Hørsholm blev hele molevitten lukket ned på én gang, og det synes jeg er alt for voldsomt at gøre automatisk,« sagde Martin Geertsen mandag til Berlingske.

Stinus Lindgreen, der er formand for Folketingets Epidemiudvalg og sundhedsordfører for De Radikale, sagde derimod, at det er alt for tidligt at tale om en udfasning af modellen.

»Det virker lidt skævt. Min forventning er, at vi de kommende måneder vil have mindre smitte i samfundet, og så behøver vi slet ikke at lukke ned. Men at fjerne modellen nu ville være at fjerne det værktøj, som vi skal bruge til at dæmpe smitten lokalt,« sagde han.