Eksperter: Nye OECD-regler kan koste Danmark millioner

Nye regler for opgørelse af udviklingsbistand betyder, at Danmark muligvis skal finde trecifret millionbeløb.

Læs mere
Fold sammen

København. Folketinget skal finde et større millionbeløb - formentlig trecifret - til ekstra nødhjælp og udviklingsbistand. Det vurderer eksperter og bistandsorganisationer over for Politiken.

Beløbet skal findes, fordi den internationale økonomiske samarbejdsorganisation OECD har vedtaget nye og mere præcise regler for, hvad medlemslande må tælle med, når de opgør den officielle udviklingsbistand.

Adam Moe Fejerskov, der er forsker i udviklingsbistand ved Dansk Institut for Internationale Studier, vurderer over for Politiken, at omlægningen kan blive dyr for Danmark.

- Danmark har en af de bredeste fortolkninger af reglerne, uddyber han over for Ritzau.

En af de udgifter, der ikke længere må regnes med, er sagsbehandling af asylansøgninger.

Hvis Danmark havde fulgt den praksis i 2016, skulle Danmark have givet ekstra bistand for 300 millioner kroner alene på den konto, skriver Politiken.

Morten Emil Hansen fra bistandsorganisationen Oxfam Ibis har fulgt forhandlingerne om den nye praksis. Han er enig.

- Danmark har klart haft en af de absolut bredeste fortolkninger af, hvad der kunne regnes med, siger han til Politiken.

Finansminister Kristian Jensen (V) lover, at regeringen vil rette ind. Han peger på, at Danmark fremover også vil kunne medregne udgifter til familiesammenføring.

- Der er både noget, der peger i retning af en udvidelse og en indsnævring af den gældende danske praksis. Nærmere kan vi ikke komme det på nuværende tidspunkt, siger Kristian Jensen til avisen.

Han tilføjer, at han fortsat "fuldt ud" vil udnytte mulighederne for at regne udgifterne til modtagelse af flygtninge med i udviklingsbistanden.

Regeringen har endnu ikke taget stilling til, hvornår den nye praksis skal træde i kraft for Danmark. Ifølge beslutningen i OECD skal det ske senest i 2019.

- OECD har fået mere ammunition på skrift. Men det store spørgsmål bliver, om man tør konfrontere medlemslandene og kræve, at de overholder reglerne til mindste detalje, siger Adam Moe Fejerskov.

/ritzau/