Eksperter: Loft må stoppe

Eksperter peger nu på, at Skatteministeriets departementschef, Peter Loft, ikke kan fortsætte i sin stilling.

Departementschef i Skatteministeriet Peter Loft kan ikke efter de beskyldninger, der er rejst mod ham om indblanding i skattesagen omkring Helle Thorning og hendes mand, betjene sin minister med den nødvendige styrke, saglighed og uafhængighed, og bør derfor bede om at blive suspenderet, mens sagen afklares, mener flere eksperter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteministeriets mangeårige departementschef, Peter Loft, er nu så belastet af beskyldningerne om indblanding i statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mands personlige skattesag, at han bør trække sig.

Det mener en række eksperter, som Berlingske har talt med:

»En departementschef har til opgave at tjene sin minister, og han kan ikke betjene ham med den nødvendige styrke, saglighed og uafhængighed, som sagerne står i øjeblikket. Derfor, synes jeg, han burde bede om at blive overflyttet eller suspenderet, mens undersøgelseskommissionen kører,« siger professor ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, der forsker i offentlig administration.

Han suppleres af forskningschef Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole:

»Det er jo i virkeligheden tragikomisk. Vi har to embedsmænd med to helt forskellige forklaringer, som peger på alvorlige politiske forbrydelser, og så har ministeren i øvrigt tillid til begge embedsmænd. Vi lever i et retssamfund, og der er ingen dømt her endnu, men det bliver en meget underlig situation, hvor skatteministeren har en departementschef under denne her meget alvorlige anklage,« siger Roger Buch og tilføjer:

»Risikoen er, at han bliver så handlingslammet så andre træffer de afgørende beslutninger. Peter Loft er jo reelt sat skakmat. Man må jo i virkeligheden uformelt udpege en fungerende departementschef, som er krumtappen i ministeriet. Så kommer departementschefen til at være en kransekagefigur, der ikke rigtig kommer til at spille nogen rolle,« mener Roger Buch.

Både Peter Loft og tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) er kommet under voldsom beskydning, fordi Skats direktør i København, Erling Andersen, har rejst en række anklager mod de to i en offentlig redegørelse. Her peger skattedirektøren på, at både tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og hans departementschef, Peter Loft, forsøgte at påvirke Skats aførelse i sagen, så den ikke faldt ud til Thornings fordel. Peter Loft afviser dog indgriben i sagen.

Fredag gjorde Skatteminister Thor Möger Petersen (SF) det klart, at han fortsat har tillid til sin departementschef.

SFs skatteordfører uddyber:

»Der er blevet nedsat en undersøgelseskommission, som skal slå fast, hvad der er sket i denne sag, og vi er nødt til at holde fast i, at man er uskyldig indtil det modsatte er bevist. Derfor er der ikke noget problem i, at Peter Loft passer sit arbejde,« siger Jonas Dahl (SF).

BT-notatet

Samtidig tog sagen en ny drejning, da politisk kommentator Niels Krause Kjær fredag aften pegede på, at det formentlig var et dokument fra dagbladet BT, som Peter Loft på et møde 1. september gav videre til Erling Andersen. Argumentet er, at dokumentet med dato og indhold stemmer over ens med et dokument, som Erling Andersen beskriver i sin redegørelse, og som ifølge Erling Andersen konkluderer, at Kinnock er skattepligtig i Danmark.

Hvis det var BT-notatet, der nu i et år har ligget frit fremme på internettet, som Peter Loft afleverede til Skat København, så belaster det departementschefen alvorligt, påpeger Henning Jørgensen.

»Departementschefen har på dette tidspunkt fået at vide, hvad oplægget til konklusionen er, og det er han åbenbart uenig i, og så bruger han det dokument til at sige, at der burde træffes en anden afgørelse. Dermed intervenerer han, og det er ulovligt.«

Lektor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing supplerer:

»Hvis det er det notat, som Peter Loft udleverede til Erling Andersen, så kan det kun opfattes som et upassende pres,« siger Bønsing, der stiller sig særdeles tvivlende overfor om BT reelt selv har lavet notatet:

»Det er et underligt notat. Det er helt oplagt et notat lavet af jurister og ikke journalister. Men samtidig er det er meget ensidigt notat. Det er ikke et normalt juridisk notat, der vejer for og imod. Det går helt ensidigt på at få Kinnock til at være skattepligtig i Danmark. Det er ikke et journalistisk notat. Der er masser af forkortelser i, som sædvanligvis kun jurister bruger,« påpeger Bønsing.

Olav Skaaning Andersen, chefredaktør på BT, fastholder, at avisen selv har udfærdiget dokumentet.

»Det er noget, som vi selv har udfærdiget, men vi har selvfølgelig talt med forskellige juridiske eksperter, som har biddraget med forskellige juridiske termer og udtryk. Der er flere versioner af notatet. Det er løbende blevet omskrevet og brugt internt og overfor eksperter og kilder,« siger Olav Skaaning Andersen.

Berlingske forsøgte i går at få en kommentar fra Troels Lund, så han kunne be- eller afkræfte, hvorvidt det dokument, som er dukket op, også er det rigtige dokument. Men gennem Venstres pressetjeneste har han afvist at kommentere sagen yderligere.