Eksperter kritiserer Støjbergs omtale af asylpar

Det er ikke tilfældigt, at ordet barnebrud bliver brugt i sagen om ulovlig adskillelse af asylansøgere.

Unge asylpar under 18 år er ofte blevet omtalt som barnebrude i den politiske debat. Men det er manipulerende sprogbrug at omtale personer over 15 år som barnebrude, mener professor i retorik Christian Kock. Scanpix/Keld Navntoft/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) atter svare på spørgsmål i sagen om den ulovlige adskillelse af unge asylpar.

Det er tredje gang, at ministeren er indkaldt i samråd om det, der nu populært bliver kaldt »barnebruds-sagen«.

Sagen var på sit højeste i foråret, hvor Politiken skrev 21. maj, at Støjbergs instruks om at tvangsadskille asylpar på landets asylcentre kunne ende i retten.

Folketingets Ombudsmand havde nemlig året før fundet det ulovligt, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) havde bedt Udlændingestyrelsen om at adskille parrene.

»Jeg er inderligt imod barnebrude, og at mindreårige piger dermed skal bo sammen med ældre mænd,« skrev Inger Støjberg efterfølgende på Facebook.

Og dermed benyttede hun sig af et retorisk kneb, som professor i retorik Christian Kock ynder at kalde »omvendt lommetyveri«.

»Bare ved at bruge et bestemt ord kan politikere og debattører lægge deres holdninger til en sag ned i lommerne på modtagerne, uden at de opdager det,« siger han.

Formålet i sagen var for regeringen at gøre det politisk legitimt at adskille de unge asylpar ved at kalde pigerne for »barnebrude«, fordi ordet giver nogle negative associationer, mener Christian Kock.

»Det, man får lagt i lommen, når man taler om barnebrude, er, at der er tale om purunge børn, der sandsynligvis er gift med meget ældre mænd, hvilket som regel ikke har været tilfældet i denne sag,« siger han.

I 32 ud af 34 tilfælde var pigerne over 15 år.

Hos organisationen Red Barnet har man ført kampagne mod barnebrude, men 15-årige opfattes ikke som barnebrude, siger psykolog Kuno Sørensen i Red Barnet.

»Vores holdning er, at ordet 'barnebrud' refererer til børn under den seksuelle lavalder. Personer mellem 15 og 17 år bør vi referere til som unge, der indgår ægteskab,« siger han.

Hvis der for eksempel er tale om en 10-årig pige, der bliver tvangsgift, vil der være tale om en barnebrud.

»Et barn på den alder har ingen seksuelle behov, lyster eller trang,« siger Kuno Sørensen.

Er der derimod tale om en teenager på 15, 16 eller 17 år, så har den pågældende ret til et aktivt seksualliv og ret til at blive gravid, lyder det.

/ritzau/