Eksperter kræver opgør med rænkespil på Borgen

Det skal være slut med skjulte aftaler mellem spindoktorer og journalister, siger medieeksperter, der kræver et opgør med "lukketheden" på Christiansborg.

Lars Løkke Rasmussen møder medierne til pressemøde mandag den 5. december. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikere, chefredaktører og medieeksperter står i kø for at kritisere forholdet mellem spindoktorer, politikere og pressen.

I søndags udtalte blandt andre Anders Samuelsen og flere chefredaktører, at spindoktorerne forpurrer det politiske arbejde, og i dag siger tidligere Venstre-minister Britta Schall Holberg, at spindoktorerne bør fyres.

I dag er det en uskreven regel på Christiansborg, at når journalisterne interviewer og taler med spindoktorerne, må de ikke gengive eller referere, hvad spindoktorerne har sagt. Men denne praksis vil flere medieeksperterne gerne gøre op med, blandt andre Oluf Jørgensen, forskningschef på Journalisthøjskolen:

- Spindoktorerne forventer altid fuld anonymitet, når journalister
interviewer dem, siger han og fortæller, at spindoktorerne altid agerer i mørke i forhold til journalisterne.

Agerer i mørke

- De kommunikerer til offentligheden via medierne, uden at offentligheden ved, at det er en spindoktor, der taler, siger han og fortæller, at det strider med juridiske principper for offentlig forvaltning.

Mark Ørsten, lektor i journalistik på RUC, mener også, at mediernes knæfald for spindoktorernes oplysninger, gør det svært at gennemskue, hvordan artikler og historier er kommet i stand:

- Når der
står ”Eksklusivt interview med statsministeren" i avisen, aner vi ikke, hvem der har købt og solgt den her historie. Journalisterne indgår i rænkespil med
politikerne og spindoktorerne, og det underminerer medierne, siger han og fortæller, at de politiske historier dermed bliver kontrolleret og forhandlet på plads fra Christiansborg.

Kildebeskyttelse til magtens repræsentanter

- Men spindoktorerne skal ikke blande sig i, hvilke spørgsmål journalisterne må stille til politikerne. De må ikke forhandle, sælge eller manipulere med information, siger Mark Ørsten.

Oluf Jørgensen mener, at når journalisterne accepterer at spindoktorer udtaler sig "til baggrund", beskytter de i virkeligheden magtens repræsentanter:

- Reglerne om kildebeskyttelse er egentligt møntet på beskyttelse af whistleblowers, altså folk sidder i klemme i systemet, som er nødt til at udtale sig anonymt. Men det har magtens repræsentanter, spindoktorerne, set en fidus i, sådan at de nu kan plante hvad som helst i medierne uden at blive afsløret, siger han og fortæller, at journalisterne ikke engang skal aftale med spindoktorerne, at de omfattes af kildebeskyttelse:

- Spindoktorerne regner bare med kildebeskyttelse som udgangspunkt - og får det. Der er stor grund til selvransagelse blandt journalisterne, mener han.

Opgør med den danske 'lukkethedskultur'

Mark Ørsten mener, at man bør gøre op med den danske 'lukkethedskultur' for at ændre forholdet mellem spindoktorer og journalister:

- Vi har en meget lukket centraladministration i Danmark. Ministeriernes kalendere er lukkede. Det er svært for journalister at få aktindsigt og adgang til dokumenter. Denne lukkethedskultur skaber et behov for at bryde lukketheden - og det gør spindoktorerne, fortæller han:

- Systemet berettiger spindoktorer, da det er dem, der har
adgang til dokumenter før journalisterne har det, siger Mark Ørsten og mener derfor, at man bør ændre offentlighedsloven i Danmark, således at det er nemmere for journalister at få aktindsigt ligesom i Sverige, hvor sagsbehandling og udlevering af dokumenter sker langt hurtigere end i Danmark.