Eksperter: Klogt, Thor Möger

Det er klogt, at skatteminister Thor Möger Pedersen har forlangt to redegørelser om Helle Thorning-Schmidts skattelæk, mener eksperter.

Skatteminister Thor Möger Pedersen forlangte tidligere mandag en redegørelse fra sin egen departementschef Peter Loft og direktøren i Skat København Erling Andersen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) høster ros for at have krævet redegørelser fra henholdsvis sin egen departementschef, Peter Loft, og direktøren for Skat København, Erling Andersen.

Formålet med redegørelserne er at få klarhed over, hvem der har holdt møder med hvem, hvornår og om hvad, under det efterhånden langstrakte forløb omkring statsminister Helle Thorning-Schmidts såkaldte skattesag.

Særligt departementschef Peter Loft er kommet under pres, efter Politiken har dokumenteret, at han holdt fem hemmelige møder med direktører i Skat København, som varetog Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skattesag. Mens møderne foregik fastholdt Peter Loft over for pressen, at der var »vandtætte skotter« mellem Skatteministeriet og Skat København, og at han ikke kendte noget til sagen.

Peter Loft er fortsat helt tavs. Han ønsker ikke at kommentere sagen, lyder det fra Skatteministeriet.

Godt håndteret, hr. minister

De politiske kommentatorer på henholdsvis Ekstra Bladet og Dagbladet Børsen, Hans Engell og Helle Ib, kalder skatteministerens krav om klare svar for kloge:

- Det er meget klogt, at Thor Möger ikke startede med at give sin personlige mening om sagen, men at han bad om at få undersøgt fakta inden. Regeringen er nødt til at få undersøgt sagen, men det ville være meget amatøragtigt, hvis en så central minister som Thor Möger alene på baggrund af Politikens artikler udtrykte mistillid til sin egen departementschef, siger Helle Ib.

Det store spørgsmål er nu, om Peter Loft kan beholde sit embede, hvis redegørelsen belaster ham yderligere, eller hvis den ikke matcher med Erling Andersens udlægning, mener Hans Engell:

- Det er rigtig godt tænkt af Thor Möger Pedersen. Der er meget uklarhed i forbindelse med forløbet, og ved at lade dem lave hver sin redegørelse, kan han måske få svar på nogle af de ting, som der lige nu er lidt mudret, selvfølgelig med det fokus – passer forklaringerne sammen? siger han til ekstrabladet.dk.

Professor: Redegørelse hører til sjældenhederne

Ifølge juraprofessor ved CBS, Claus Haagen Jensen, hører det bestemt ikke til hverdagsscenarierne, at en minister beder sin egen departementschef om at redegøre for sin rolle i en sag.

- Men når der har været tung kritik fremme af en departementschef, så forekommer det helt nærliggende, at der bliver bedt om en redegørelse, siger Claus Haagen Jensen og tilføjer:

- Jeg har svært ved at forstille mig, at ministeren kunne lade som ingenting meget længere. Det virker naturligt, at få undersøgt tingene nærmere.

Rapport ventes offentliggjort

Ifølge Berlingskes oplysninger er der endnu ikke taget endelig stilling til, om redegørelserne skal offentliggøres, når de ligger klar. Det er dog sandsynligt, at de bliver lagt frem.

Om ikke andet, vil man via aktindsigt kunne få redegørelserne at se - eventuelle, personfølsomme oplysninger vil så være overstreget.

Læs portrættet: Peter Loft - topembedsmand på afveje

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen, som er til partiseminar med Venstres folketingsgruppe.