Eksperter: Ingen beviser for Venstres påstand

Venstre fremhæver Gullestrup-sagen som bevis på, at lovgivningen om udvisning af kriminelle udlændinge er blevet lempet under den nuværende regering. Ifølge juridiske eksperter er der dog ikke bevis for påstanden.

Venstre-politikerne Søren Pind og Karsten Lauritzen lover i en kronik en stramning af udvisningsreglerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En somalisk teenager blev ikke udvist efter at have voldtaget en 10-årig pige i byen Gullestrup tæt på Herning, fordi regeringen har lempet en paragraf i udlændingeloven.

Sådan lyder det fra de to fremtrædende Venstre-politikere Søren Pind og Karsten Lauritzen i en kronik i lørdagens Jyllands-Posten. Her lover de samtidig, at Venstre vil stramme reglerne for udvisning af kriminelle udlændinge, hvis de vinder valget.

Den tidligere integrationsminister Søren Pind (V) og nuværende retsordfører, Karsten Lauritzen (V), trækker den meget omdiskuterede Gullestrup-sag frem, fordi de mener, den er et tydeligt eksempel på, at en ændret ordlyd i udlændingeloven betyder, at den somaliske dreng i Gullestrup-sagen undgik udvisning.

»Regeringens lovændring fik direkte betydning for, at tre piger antastet på det modbydeligste, ikke fik retfærdighed,« skriver de to blandt andet i kronikken.

Den dengang 16-årige somaliske dreng voldtog i 2011 en ti-årig pige, efter han havde lokket hende og hendes 9-årige veninde ind i et skovstykke i Gullestrup nær Herning. Det lykkedes den 9-årige veninde at flygte fra stedet, og den 16-årige somaliske dreng blev efterfølgende idømt seks års fængsel ved Retten i Herning for voldtægten og to andre voldtægtsforsøg. Desuden blev han dømt til udvisning.

I 2013 omstødte Vestre Landsret afgørelsen om udvisning med flertallet 4-2 blandt dommerne. De lagde blandt andet vægt på, at det ville være i strid med menneskerettighederne at udvise den unge somalier, fordi han det meste af livet har boet i Danmark.

Strid om ordene »med sikkerhed«

Ifølge Søren Pind og Karsten Lauritzen er det dog i stedet de to ord »med sikkerhed«, der er skyld i, at udvisningen blev omstødt.

De to ord fik VK-regeringen skrevet ind i udlændingelovens paragraf 26 stk. 2, så ordlyden blev, at udlændinge, der blev dømt for alvorlig kriminalitet, skulle udvises, medmindre  det »med sikkerhed« ville stride imod Danmarks internationale forpligtelser.

I 2012, før Gullestrup-sagen blev taget op i landsretten, blev de to ord »med sikkerhed« fjernet, fordi EU havde udtrykt skepsis. Daværende justitsminister, Morten Bødskov (S), udtalte, at det ikke ville have betydning for praksissen over for kriminelle udlændinge, men nu mener de to Venstre-politikere altså, at det modsatte er tilfældet.

Eksperter: Lempelse har ingen betydning

Flere juridiske eksperter, som Jyllands-Posten har talt med, begraver dog Søren Pind og Karsten Lauritzens beskyldninger.

Hverken parterne i Gullestrup-sagen, formanden for Den Danske Dommerforening eller ekspert i udlændingeret ved Aarhus Universitet, Jens Vedsted-Hansen, tror på, at det gjorde en forskel, at de to ord blev fjernet.

»Det er min klare faglige vurdering, at fjernelse af ordene »med sikkerhed« ikke har haft nogen væsentlig betydning for retspraksis - om overhovedet nogen,« siger Jens Vedsted-Hansen til Jyllands-Posten.

Samme opfattelse har Socialdemokraterne, der henviser til, at man i  bemærkningerne til lovændringen skrev, at der ikke var tilsigtet nogle ændringer af praksis i sager om udvisning af kriminelle udlændinge.